Svěží zelené kopce, na kterých se pase dobytek, skalnaté pobřeží a oceán všude kolem. To je nevelký ostrov Norfolk, který láká turisty na panenskou přírodu a zajímavosti, s nimiž se setkáte pouze zde.

Vlastní jazyk

Obyvatelé samozřejmě anglicky mluví. Stále si však udržují svůj jazyk Norfuk, který je směsí angličtiny a tahitštiny z 18. století. Obliba Norfuku klesá s rostoucím počtem turistů a odchodem mladých lidí za prací a za studiem. Nicméně je to stále druhý úřední jazyk na ostrově, a dokonce se vydávají i slovníky, které obsahují slova jako Wataweih (Ahoj), Watawieh Yorlye? (jak se máš?) a Kushu (dobrý).

Krávy mají přednost

Tady v Čechách mají absolutní přednost tramvaje, na ostrově to jsou krávy. Ty totiž přecházejí z pastviny na pastvinu a pro obyvatele jsou tak důležité, že o žádnou nechtějí přijít. Na ostrově je jen jeden kruhový objezd, nejsou zde semafory a veřejná doprava. Funguje tu pouze jedno taxi a pokud chcete ostrov o rozloze 35 km² přejít, můžete si půjčit auto.

Vlastní prosperující potravinářský průmysl

Na ostrově je pouze jeden supermarket a z potravin se zde dováží jen brambory, česnek, zázvor a hnědá cibule. Vše ostatní jsou obyvatelé a farmáři schopni vypěstovat sami. Tento způsob ekonomiky se tak snaží chránit citlivý ekosystém s jedinečnými rostlinami a ovocem. Neznamená to však, že by obyvatelé trpěli podvýživou nebo jedli málo pestrá jídla. Norfolk má dokonce svůj festival jídla, kde ochutnáte delikatesy připravené šéfkuchaři nebo se můžete zúčastnit lekcí vaření.

Unikátní telefonní seznam

Každé tři roky se vydává nový telefonní seznam obyvatel, který obsahuje sekci, v níž jsou uvedeni podle své přezdívky, a ne podle příjmení. Hodně obyvatel má totiž stejné příjmení a mezi sebou se spíše znají podle zmíněných přezdívek. V seznamu tak můžete najít číslo na Kovboje, Mobila nebo Ďábla. Je to trochu jako u skautů, nemyslíte?

Oslavuje se tu Díkuvzdání

Tato americká tradice je zde populární díky několika Američanům, kteří na ostrově žili na konci 19. století. Slaví se v rámci potravinového festivalu Norfolk Island Food a zahrnuje spoustu živé zábavy, jídla a jak americké, tak ostrovní tradice. Krocana zde ale neochutnáte. Místo něho se podává pečené vepřové maso a spousta jídel z banánů.

Dostat se na a z ostrova je dobrodružství

I když ostrov z turistického ruchu žije, dostat se na něj nebo z něj je trochu bojovka. Z Austrálie létají pouze dvě letadla týdně, navíc z mezinárodních letišť ze Sydney a Brisbane. Zásoby na ostrov připlouvají lodí jednou za měsíc a kvůli velkým vlnám a skalnatému pobřeží musí lodě kotvit jeden kilometr od ostrova. Zásoby se přeloží do dodávky a jeřábem se naloží na malé čluny, které jsou spolu spojené jako katamarán a v bezpečí ji dopraví na ostrov. Pokud je počasí opravdu drsné, loď se jednoduše obrátí nazpět a zásoby přijdou další měsíc.

Původní obyvatelé byli trestanci, vystěhovalci a vzbouřenci z lodi Bounty

Ti nejhorší zločinci byli v 19. století posílání právě na ostrov Norfolk. Jeho vzdálenost od Austrálie zajišťovala zbavení naděje na útěk. Trestanci byli drženi v železech, byli mučeni a žili v nelidských podmínkách. V roce 1847 Britská vláda trestaneckou osadu začala vyklízet, poslední odsouzení byli převezeni na Tasmánii a někteří osvobození vězni se rozhodli na ostrově zůstat. K těm přibyla v roce 1856 nová skupina vystěhovalců, skládající se z potomků Tahiťanů a vzbouřenců z lodi Bounty, které vláda přesídlila z menších Pitcairnových ostrovů. Další lidé přijížděli na velrybářských lodích a začali se živit farmařením a chytáním velryb. V roce 2014 měl ostrov 2 210 obyvatel.

Charakteristická fauna a flóra

Díky přísným celním zákonům, které mají chránit přirozený ekosystém, nejsou na ostrově žádní hadi, stonožky, písečné nebo ovocné mušky. Zajímavostí je, že švábi celníkům při kontrole proklouzli, a tak se tento tvoreček objevuje opravdu na celé planetě. Existuje zde 40 jedinečných rostlinných druhů v čele s nejslavnějším ostrovním endemitem – borovicí Norfolk, která se nachází i na vlajce.

Zdroje: www.norfolkisland.com, www.sbs.com, www.britannica.com