Hluboko pod zem

Slezskoostravský hrad leží na soutoku řek Lučina a Ostravice již několik století. Ačkoliv jde o unikátní památku, stavba se ocitla na samém pokraji nemalé tragédie. Zjistilo se, že se hard propadl o šestnáct metrů pod zem. Již dříve došlo k vydání rozhodnutí, které nařídilo stavbu zbourat. Ta se však nenaplnila.

Hrad byl postavený ve 13. století a od té doby vystřídal několik majitelů. Jedním z nich byl i Jan Čapek, husitský hejtman a radikální a krutý bojovník.

Po jeho smrti došlo k několika přestavbám, každá z nich korespondovala s dobou a tehdejšími módními trendy. Z původně opěvněné pevnosti se nakonec stal hrad se zámeckou podobou.

Asi největšího významu dosáhl Slezskoostravský hrad v době 16. století. Tehdy byl jeho majitelem Bedřich Sedlecký z Choltic.

Osudným se však pro Slezskoostravský hrad stalo 18. století. Právě tehdy se zjistilo, že se pod jeho základy nachází bohaté zdroje černého uhlí. Tehdejší majitel, hrabě František Josef Wilczek se rozhodl neponechat nic náhodě a ihned začal s těžbou.

Nemalé zdroje černého uhlí z něj brzy udělaly jednoho z nejbohatších obchodníků v zemi. Wilczek byl natolik zaslepený možným bohatstvím, že nedbal na rizika s těžkou spojená. Den za dnem se dolovalo uhlí a čím více ho bylo, tím více byly ohrožené základy celého hradu.

Propad o 16 metrů

Bezohlednost i zaslepení bohatstvím si nakonec vyžádaly svou daň. S rozšířením důlních šachet přímo pod základy hradu se narušila statika. Přesto hrad zůstal na svém místě.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

O dalších 100 let později však Slezskoostravský hrad zachvátil požár. To už stavba nevydržela a propadla se o rovných 16 metrů pod zem. Když roku 1945 došlo k vyvlastnění hradu, bylo poškození zcela patrné.

K rekonstrukci se ale nikdo neměl. Hrad byl ve vlastnictví státu a ani komunistický režim nijak nedbal na nutné úpravy. Pod hradem i nadále pokračovaly těžební práce. Ty poničily hrad natolik, že byl vydaný demoliční výměr.

K plánované demolici nakonec nedošlo. Přesto se s hradem nic zásadního až do roku 1998 nedělo. Na konci 90. let hrad se vynořily šance na jeho záchranu. Hrad odkoupili ostravští radní, kteří se rozhodli pro jeho renovaci.

Díky postupným opravám a přerušení těžby černého uhlí se nakonec podařilo všechny propady hradu zastavit. Po šesti letech důsledné rekonstrukce se hrad roku 2004 znovu otevřel. Dnes je slezskoostravský hrad přístupný široké veřejnosti a dle všeho je místem, kde žádná tragédie nehrozí.

Přesto se lidé nedostanou všude. Přístupné jsou pouze některé části. Navštívit tak můžete například sklepení, kde kdysi bývala mučírna.

ostrava.rozhlas.cz, www.obnova.sk, cs.wikipedia.org