Orbitální bombardéry

Raketa, kterou Čína loni v létě poslala na orbitu při vstupu do atmosféry vypustila hypersonický kluzák, který má schopnost nést jaderné hlavice, případně i jiné pumy a dle potřeby jakkoli manévrovat. Podobný frakční orbitální bombardovací systém (FOBS) vyvinuli v 60. letech Sověti, když se v době studené války Sovětský svaz a Spojené státy snažily využít kosmický prostor i k vojenským účelům. Na FOBS pracovaly i Spojené státy. Tyto systémy bombardování se na rozdíl od běžných mezikontinentálních raket můžou pohybovat na oběžné dráze neomezenou dobu a kdykoli zaútočit na cíl. Díky obrovské rychlosti, kterou naberou průletem atmosférou je systém pozemních radarů pro varování před útokem jen stěží odhalí, navíc dokážou zasáhnout cíl z nepředvídatelné trajektorie. V současné době proti nim není účinná obrana.

Nové závody ve zbrojení?

K vypuštění rakety Čína neposkytla žádné vyjádření a v podstatě se neví, co vlastně do kosmu vyslala. Dle neúplných informací se ale nepředpokládá, že se jedná o novou převratnou „čínskou“ technologii, tedy o test nějaké nové zbraně, spíš o vyzkoušení už známého FOBS. To ale neznamená, že se USA možnou čínskou hrozbou orbitálního bombardování a použití jaderné zbraně z vesmíru nezabývají a neberou ji vážně. Nejde o závody ve zbrojení, dle odborníků je to spíše „politické bububu“ v reakci na oznámení o revizi americké protiraketové obran a snahu Číny Spojené státy ohromit „nebývalým pokrokem“. Vypuštění čínské rakety je ze strategického hlediska v podstatě bezvýznamné, ale krok Pekingu může mít vliv na vzrůstající nedůvěru vůči Číně a z dlouhodobého hlediska vyvolat reakci amerických představitelů.

Válečné objekty na oběžné dráze

Nicméně uvedené zdroje poukazují na kosmické právo, tedy využívání vesmíru pro mírové účely a možné obcházení Smlouvy o kosmickém prostoru, která zakazuje umístění zbraní hromadného ničení na oběžné dráze. „Smlouva není porušena, pokud FBOS neoběhne oběžnou dráhu a je technicky ‚na cestě‘, což je prakticky povoleno, i kdyby systém nesl jaderné zbraně“. V tuto chvíli ze strany Číny tedy k porušení nedošlo, pokud však nebude nadále v testech pokračovat. Testování nových technologií a zbraní není otázkou měsíců, ale roků. Ale doufejme, že žádné testování už nebude potřeba a že už konečně pochopíme, že není nutné „nechat mluvit zbraně“, ale „slovo“, protože může mít mnohem větší sílu.

Zdroje: breakingdefense.com, www.nytimes.com, www.nytimes.com