Obrazce záhadných zednářů

Věhlasně známý park Lednice, který je součástí Lednicko-valtického areálu, v sobě ukrývá nemalé tajemství. Tím jsou obrazce zachycené leteckými snímky, přisuzované záhadným zednářům.

Obrazce vytvořené zednáři se nacházejí v na první pohled nenápadném lesíku, jehož umístění leží mimo hlavní trasy Lednicko-valtického areálu.

Součástí lesíku je tajemná zednářská zahrada, kterou zde nechali zbudovat tehdejší ledničtí páni.

Počátky zednářů sahají až do dob Václava IV. Tehdy jejich přičiněním vznikla osmiboká kaple Božího těla. Před touto kaplí mělo docházet k tajným popravám šlechticů.

Zednářský areál jako součást Lednického parku vznikl v rozmezí let 1791 až 1799 a zahrnuje nejrůznější obrazce. Od trojúhelníků a kosočtverců až po oktagony neboli osmicípé hvězdy.

Obrazce tvoří převážne stromy, které jsou do jejich tvarů vysázené a také pěšinky nebo palouky, určené k meditaci.

Záhadné zednářské obrazce objevili místní zahradníci. Ti porovnali původní plány parku s jeho aktuálním leteckýmí snímky. Díky nim odhalili, že stromy v lese jsou vysázené podle plánu, nakresleném před 200 lety.

Tajemství Lednického parku

Kaštany jsou vysázené do kruhů, kosočtverců i mnohoúhelníků. Každý z těchto tvarů však představuje přesnou symboliku.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Když v roce 1805 došlo ke zrušení zednářské zahrady z důvodu zachování dobré pověsti katolické církve, schylovalo se, že všechny obrazce navždy padnou do stínu zapomnění. Díky odvážnému zahradníkovi se však přece jen našla cesta, jak alespoň část zednářské zahrady plně zachovat.

Právě tento neznámý zahradník kdysi na místě původních obrazců vysázel stromy, které plně lemovaly celou kostru původní zednářské zahrady. Tím se duch tajemných zednářů zachoval do současnosti.

Zednářská zahrada se jednou do roka zjeví i oku běžného návštěvníka. „Jednou za rok rozkvetou jírovce, které nám vymezí starou zahradu, která je skytá,“ uvedl jeden ze zahradníků, který za objevem přesně vysázených stromů stojí.

Původní zednářská zahrada byla pravděpodobně místem, kde se odehrávaly tradiční zednářské rituály.

ct24.ceskatelevize.cz, www.tajemnamista.cz, www.kudyznudy.cz