Oficiálně se jedná o základnu letectva. Vojáci by zde měli pracovat na vývoji špionážních letounů a dalších strojů využitelných v boji. Proto se vždy nakládalo s informacemi ohledně Oblasti 51 velmi opatrně. Až do roku 1994 toto místo oficiálně vůbec neexistovalo. Území leží na okraji vyschlého jezera Groom, náleží „zemi nikoho“. Dokonce není ani zakreslené na oficiálních vládních mapách a nepíše se o něm v žádných spisech. Vládní činitelé na otázky týkající se Oblasti 51 neodpovídají a americké satelity ji nefotí. Na toto téma zkrátka nikdo odpovědný nereaguje. To je hlavní důvod, proč kolem této arey vzniklo mnoho konspiračních teorií.

Neomezené množství spekulací

Lovci UFO si myslí, že jde o tajnou základnu pro mimozemský výzkum. Existuje ale také řada dalších spekulací. Třeba že pod tamějšími vyschlými jezery Groom a Papoose jsou tajné podzemní prostory. Jsou i tací, kteří věří tomu, že je pod nimi vybudován mezikontinentální podzemní železniční systém. Anebo že se zde vyskytují neviditelná vzdušná plavidla, která lze spatřit pouze na určitou chvíli a jen v případě, že je jejich povrch postříkán vodou.

Hlavní svědek Robert Lazar, jehož se podařilo zdiskreditovat

S doposud největším svědectvím přišel jistý americký fyzik Robert Lazar. Ten tvrdí, že v Oblasti 51 pracoval od prosince 1988 do dubna 1989 a v přísně tajném podzemním komplexu S4 se měl dokonce podílet na rekonstrukci mimozemské lodi a její pohonné jednotky. Prý i na vlastní oči viděl devět létajících talířů a na jednom z nich dokonce i sám pracoval. Díky tomu dokázat detailně popsat, na jakém způsobu fungují. Co se týče mimozemšťanů, sám Lazar údajně nikdy žádného neviděl. Avšak jednou prý spatřil v objektu zvláštní malou postavu, která zcela jistě nepatřila člověku, bohužel ale neměl dostatek času si ji prohlédnout, a tak nemůže s jistotou tvrdit, že šlo o mimozemšťana. Ovšem v dokumentech, které se mu dostaly do rukou, se o nich psalo!

Brzy po tom, co Lazar podal tato svědectví, se stalo něco zvláštního. Zjistilo se, že nikdy v Oblasti 51 nepracoval a nikdo ho tam nezná. Robert Lazar ale tvrdí, že toto všechno je dílem vlády, která se ho po jeho odhaleních rozhodla zdiskreditovat. Prý zlikvidovala veškeré možné důkazy o tom, co říkal nebo čím byl.

Robert dokonce podstoupil i test na detektoru lži. Výsledky ale nebyly průkazné, a tak se dodnes neví, co z toho je pravda. Co si myslíte vy? Mohl by si podrobnosti o fungování supertajných strojů jen tak vymyslet nebo se o nich někde dočíst? Zarážející je, že dokázal konkrétně popsat proces, jak neoznačeným letadlem společně s kolegy odlétal přímo do výzkumného střediska, nebo přesně popsal údajné přísně tajné podzemní centrum S4 včetně jeho opatření i technického vybavení.

Jsou neznámé létající objekty opravdu UFO?

Část veřejnosti se domnívá, že podivné a neidentifikovatelné létající předměty v okolí Oblasti 51 jsou tzv. UFO. Ale tento jev se dá rozumně vysvětlit! Kolem jezera Groom se totiž testovaly ty nejutajovanější projekty amerického letectva.

V Oblasti 51 se v minulosti totiž téměř jistě testovaly sovětské stíhačky, které se do Spojených států dostaly v 60. a 70. letech 20. století. Prokazatelně šlo o letoun Mig-21, který musel být kvůli vrcholící studené válce spolu s mnoha dalšími letadly testován utajeně.

V letech 1977 až 1982 patřily k utajovaným projektům také letouny Blue nebo F-117A. Později zde probíhaly i některé testy letounů B-2 a F-22. Všechny tyto stíhačky používají technologie, díky kterým se stávají neviditelné pro radary.

Tudíž bylo snadné se splést a všichni záhodologové a lovci mimozemšťanů mohli tyto stroje mylně považovat za mimozemské letouny.

Všechno má možná docela jednoduché vysvětlení

Vysvětlení všech tajností kolem této zóny však může být docela jednoduché. Pravý důvod, proč Američané o svých aktivitách v Oblasti 51 nemluví, je docela možná ten, že podle mnohých zdrojů zde docházelo a dochází k testování ukořistěných zbraní a letounů jiných armád. Už za 2. světové války získala americká armáda unikátní nacistické zbraně, které potřebovala následně někde zkoumat. A k tomu měla posloužit právě tato základna.

Zdroje: epochaplus.cz, www.novinky.cz, www.seznamzpravy.cz