Cesta k těmto "čepicím" není jednoduchá a dostanete se tam pouze v období dešťů. Důvodem je jezero Inle, které je v letních měsících příliš mělké. Osmi kilometrová plavba kanálem Inn Thein vás navnadí na poklidnou vesnici Indein, kterou budete k chrámům procházet. Ženy prající oblečení, děti pobíhající po ruinách a lidé všech věkových kategorií prodávající suvenýry nebo plovoucí trh s čerstvou zeleninou a rybami. To z malebného místa dělá turistickou velmoc, která si však zachovává až posvátnou úctu k životu a historii.

CHRÁMY, KTERÉ POHLCUJE DŽUNGLE

Jelikož je chrámů více než tisíc a jejich stav se od 14. století, kdy byly postaveny, neobnovoval, podařilo se jich zrestaurovat jen několik. Z prostředků hlavně zahraničních donátorů se obnovilo pár chrámů, které mají patrné současné architektonické vlivy jako je zlatá barva na kopulích. Historický ráz si však zachovaly. Architektonické zázraky vás budou čekat na konci výletu. Zvláštní symbióza červenohnědých chrámů, které začíná pohlcovat džungle, jejíž větvičky se, jak dlouhá ruka osudu proplétají skrz střechu až k dveřím, a naopak ve vás vyvolají zvláštní pocit.

Tajemné místo a jeho počátky se datují do třetího století před naším letopočtem, kdy Indický císař Ashok vyslat mnichy šířit v Asii buddhismus. O staletí později dva králové baganské říše, Narapatisithu a Anawrahta postavili na místě pagody. Další se stavěly ve 14. a v 17. století. Ve středu skupiny Shwe Inn Thein je svatyně, v níž svým typickým posedem sedí socha Buddhy a o němž legenda hlásá, že byla postavena samotných králem Ashokou. Bohužel neexistuje archeologický důkaz, že by něco na legendě bylo pravdy.

Výlet zahrnující relaxační jízdu přes jezero Inle, známé svými plovoucími vesnicemi a farmami, prohlídku obnovených a starých pagod Nyaung Ohak a Shwe Inn Thein, prohlídku vesnice a možnost podpořit místní obyvatele nákupem suvenýrů, se na internetu nabízí v balíčku za cca 25 eur na osobu.

(Zdroj: www.renown-travel.com/burma/inlelake/indein.html)