Nově objevenou planetu nazvali vědci “TOI 700 e”, a to proto, že již v minulosti z vesmírných poměrů blízko ní nalezli planery TOI 700, které označili b,c,d. Kdybychom se chtěli ptát, proč tahle řada nezačíná písmenem “a”, pak je vysvětlení jednoduché. Základní nebo chceme-li první taková planeta byla označena pouze jako TOI 700. Jde o červeného trpaslíka ve vzdálenosti kolem 100 světelných let od Země v jižním souhvězdí Dorado. Všechny další zmiňované planety jsou tedy pro rozlišené označovány právě písmeny v pořadí abecedy. Jak se zdá, právě posledně objevené “éčko” je prozatím tím nejzajímavějším, co nám může tahle část vesmíru nabídnout.

Voda, základ života

Exoplaneta (tedy planeta mimo naší sluneční soustavu) TOI 700 e se Zemi podobá nejen svojí velikostí, ale také vzdáleností od své hvězdy, od níž je schopna přijímat energii v takové intenzitě, která by podle vědeckých výpočtů měla být schopna udržet vodu v tekutém stavu. To je jeden z hlavních předpokladů možného života v podobě, na kterou jsme zvyklí z naší planety. To všechno je umožněno její vzdáleností od centrální hvězdy, protože nově objevená planeta obíhá v tak zvané zóně Zlatovlásky.

Je tak trochu jako náš Měsíc

Planeta, která se podle všeho podobá Zemi prozatím nejvíce ze všech objevených, oběhne svoji hvězdu za pouhých osmadvacet pozemských dní. Ke své hvězdě je přitom otočena stále stejnou stranou, nerotuje tedy jako Země vůči Slunci, ale chová se jako Měsíc k Zemi. Stejně se podle všeho chovají i její sesterské planety, z nichž ta první byla objevena teprve v roce 2020.

Vědci jsou nadšeni

Astronomové předpokládají, že stejně jako v případě Země jde i u TOI 700 e o skalnatou planetu, což je také jeden z předpokladů možného života. Objev planety vědce doslova nadchl a s potěšením konstatovali, že i v takové vzdálenosti od Země jsou schopni díky stále dokonalejším přístrojům odhalovat stále menší a menší objekty a zároveň přesněji odhadovat jejich vlastnosti. Takové poznatky mohou pak podle nich sloužit také k lepšímu pochopení fungování naší sluneční soustavy.

Zdroj: Youtube

Výzkum bude pokračovat

Pracovníci NASA samozřejmě výzkum celého systému TOI 700 neuzavírají a budou i v příštích letech pracovat na jeho dalším výzkumu. I když se k nové Zemi lidstvo ještě dlouho nepodívá, můžeme si tak už teď představovat, jaký by mohl být život na takové planetě. Třeba jsou tam tvorové mnohem vyspělejší, inteligentnější a smířlivější než jsme my, lidé. Anebo třeba také naopak – chceme to vlastně vůbec skutečně vědět?

Zdroje: traveller365, sci-nature, nasa