Zdroje: www.livescience.com, www.space.com, hypeaviation.com

Objev nové komety

Perihelium této komety nastane 28. září 2024. Podle vědeckých odhadů by právě v tento čas měla dosahovat velikosti přibližně 0,7 magnitudy. Její jasnost se tak vyrovná některým nejjasnějším hvězdám na obloze a to i za předpokladu, že jasnost komet je rozptýlená.

Kometa, malé těleso sluneční soustavy, které vzniká nahromaděním hornin, prachu a ledu, nese oficiální označení C/2023 A3. Podle Centra pro malé planety ji v lednu objevili astronomové na observatoři Purpurové hory v Číně a následně 22. února ji objevil systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) v Jižní Africe.

Vědci předpokládají, že její záře bude jasnější, než tomu bylo u nedávné Zelená komety. Tedy v případě, že blízké setkání se Sluncem proběhne hladce.

Kometa C/2023 A3 byla později spatřena také na snímcích pořízených observatoří Palomar.

Jasná hvězda

Nově nalezený objekt disponuje velkou eliptickou dráhou. To znamená, že kometa svou cestu kolem Slunce absolvuje každých 80 660 let. K největšímu přiblížení komety směrem ke Slunci má podle vědců dojít v září 2024 a nejbližší přiblížení k Zemi se následně očekává 13. října 2024.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Pokud se tak skutečně stane, na Zemi ji uvidíme jako jasnou hvězdu. I tak je však zatím předčasné jásat.

Kometě C/2023 A3 totiž hrozí potenciální zánik. Pokud se ke Slunci přiblíží až příliš blízko, mohlo by ji zahřát natolik, až by se nakonec rozpadla. K Zemi by pak nedoputovala.

Podle předběžného odhadu astronomů kometa C/2023 A3 skutečně zastíní Zelenou kometu (C/2022 E3 (ZTF)), která minulý měsíc prolétla kolem Země, a to poprvé po 50 000 letech. Viditelnost Zelené komety dosáhla maxima jasnosti přibližné hodnoty +4,6. Byla tedy viditelná pouhým okem.

Pokud se C/2023 A3 úspěšně vypořádá s náporem žhnoucího Slunce, mohla by v nejjasnějším okamžiku dosáhnout magnitudy -5, odpovídající jasnosti Venuše na noční obloze.

Úžasným detailem, kterým se kometa "A3" může pyšnit, je její obrovská rychlost. Ta dosahuje zhruba 291 000 km za hodinu vzhledem k Zemi.

Pokud Slunce kometu nezničí a ta se následně přiblíží k Zemi, bude tou dobou natolik jasná, že dosáhne magnitudy -0,2. Při průchodu mezi Zemí a Sluncem by se kometa mohla díky dopřednému rozptylu jevit ještě jasnější. Zejména odraz slunečního světla od prachu a ledu by mohl zesílit její záři ve směru Země, tím by došlo k zesílení její magnitudy právě na hodnotu -5.