Třetina věznic v Norsku funguje na principu otevřenosti. Co by pro nás bylo naprosto nemožné, v Norsku dobře funguje. Dozorci u sebe nenosí zbraně, cely nemají mříže a vězni mají běžně přístup k nožům i nářadí v dílnách. Vše funguje na principu důvěry. Norský vězeňský systém je zaměřený na nápravu, nikoliv na trest, vězni tu pracují a učí se samostatnosti. V podstatě je omezí „jen“ na svobodě. Norsko nezná doživotí a nejvyšší sazba, kterou tu může vězeň dostat, je 21 let. Pobyt v zařízení je spíš přípravou na opětovný život venku.

Nejedná se o žádnou novinku

S tímto konceptem přišli už Finové ve 30. letech a nyní je součástí norem napříč Skandinávií. V Norsku takhle funguje 30 % věznic. Vězni si během výkonu trestu dokonce mohou i v některých případech udržet práci venku, a to tak, že každodenně dojíždí.

Norové tvrdí, že takové věznice mají smysl, že opravdu pomáhají recidivistům, aby se napravili a začlenili se zpět do společnosti. Nejslavnější a současně nejmodernější norské vězení Halden je toho ukázkovým příkladem. Vězni tu mají velmi nadstandardní péči a stát očekává, že je to skutečně změní.

Luxus pro vrahy za čtvrt miliardy dolarů

První vězni se do Haldenu dostali v roce 2010. Jeho výstavba stála více než 250 milionů dolarů a připomíná spíše moderní univerzitní kampus než vězení. Nachází se v nádherném prostředí lesů. Architekt totiž chtěl, aby Halden co nejvíce působil jako vnější svět. Tím se cílí na zmírnění psychického stresu a minimalizování pocitu uvěznění. Halden má kapacitu dvou set padesáti zločinců včetně těch velmi nebezpečných. Nachází se tu násilníci, vrazi, sexuální i drogoví delikventi. K problémům zde však díky zdejšími přístupu dochází pouze minimálně. I přesto se o bezpečnost samozřejmě stará i šestimetrová zeď, která je však šikovně zakryta okolními stromy, tudíž mají vězni stále pocit volnosti.

Vězni mají k dispozici play station, nahrávací studio nebo lezeckou stěnu

Toto norské vězení je možná lépe vybavené než první byt kohokoliv z nás. Vězeň má k dispozici soukromou celu o velikosti deseti čtverečních metrů a v ní malou ledničkou, televizí s plochou obrazovkou a vlastní koupelnou. Jsou zde okna bez mříží, aby dovnitř pronikalo co nejvíce světla. Tímto však luxus zdaleka nekončí. Pro každých deset až patnáct vězňů je k dispozici společná kuchyň s kompletním vybavením, kde si můžou sami udělat něco dobrého k snědku, pokud zrovna nemají chuť na jídlo z kantýny. Mají dokonce i společný obývací pokoj s pohodlnými gauči a pro zkrácení dlouhé chvíle play station. K dispozici je vězňům i nahrávací studio, plně vybavená knihovna, fotbalové hřiště, běžecké tratě a tělocvična s lezeckou stěnou. Cvičí se tu také jóga. Vězni tráví ve svých celách necelých dvanáct hodin. Jinak pracují, sportují a učí se. Mnoho z nich se dostane ven jako plně kvalifikovaní mechanici, tesaři či kuchaři.

Vězni mohou jet se svou rodinou na pár dní na chatu

A že to mají Norové promyšlené do posledního detailu dokazuje i guvernér věznice Halden, Are Høidal, který popsal pro BBC systém zacházení s vězni: „Stráže a vězni provozují společné aktivity. Jedí spolu, hrají volejbal, dělají společně volnočasové aktivity. To nám umožňuje skutečně komunikovat s vězni, mluvit s nimi a motivovat je.“ Nejde jim jen o to, aby si zločinci odpykali svůj trest, ale také aby se stali lepšími lidmi. Motivují je vskutku lákavými odměnami. Za dobré chování umožní vězňům dvě hodiny soukromé návštěvy. Při dobrém chování, jim dokonce dávají k dispozici pár nocí v útulné vězeňské chatě, kam si můžou vzít i svoji rodinu. Vysoce rizikovým zločincům toto právo nenáleží.

Dozorci z jiných zemí jen vrtí hlavou

V roce 2014 navštívil Halden bývalý dozorce z New Yorku James Conway a nestačil zírat: „Je to to nejlepší vězení, jaké si jen můžete představit, pokud jste zločinec.“ Při návštěvě nahrávacího studia s kytarami, bubny, mixovacími pulty nemohl věřit tomu, že se nachází skutečně ve vězení: „Je to vězeňská utopie. Víc liberální byste mohli být snad už jen předáním klíčů vězňům,“ řekl svým norským kolegům.

Nejdříve bída, poté luxus

Do těchto „luxusnějších“ zařízení se ale většina odsouzených nedostane hned na počátku výkonu trestu. Nejdříve okusí běžné věznice, a až po nějaké době se rozhoduje o tom, zda budou přeloženi do otevřených věznic.

I norský terorista Breivik si žije jako v bavlnce

Anders Breivik, dnes známý také jako Fjotolf Hansen, který zabil v roce 2011 celkem 77 lidí, si svůj jedenadvacetiletý trest odpykává ve věznici Skien. I ta působí ve srovnání s jinými věznicemi jako běžný hotel. Berivik má k dispozici tři cely, obytnou, pracovní a tréninkovou, o celkové ploše 30 metrů čtverečních. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, počítač bez připojení k internetu či běhací pás. Ačkoliv jde o zařízení pro ty nejhorší zločince, rozhodně nepůsobí o nic drsněji než tříhvězdičkový hotel.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, www.national-geographic.cz, www.onlymen.cz