Jeskyně Ningwu

Zažít sen plný ledu vám umožní čínská jeskyně Ningwu, ležící v provincii Šan-si. Vypadá, jako by zůstala v době svého zrodu, tedy v době ledové, 3 miliony let zpátky. Led zde nikdy neroztaje, a to ani během horkých a parných letních dnů.

Jeskyně Ningwu se nachází v nadmořské výšce 2000 metrů, je hluboká asi 85 metrů a její stěny a podlahy jsou hustě pokryté ledovými krami, které "rostou" od stropu k podlaze. Lidé věří, že jeskyně vznikla v době ledové, a proto jí místní obyvatelé také říkají ledová jeskyně.

Návštěva jeskyně Ningwu je skutečným zážitkem pro každého, kdo se sem rozhodne vydat. Láká turisty z celého světa. Aby se návštěvníkům jeskyně stala tím, na co nikdy nezapomenou, nechalo vedení jeskyně rozmístit po celém prostoru stovky barevných žárovek, které krásně osvětlují ledové stěny.

Věčný led

Největší záhadou jeskyně Ningwu je, proč led v ní nikdy neroztaje. A to ani během skutečně horkého léta. Podle vědců, jejichž doménou je studium ledových jeskyní, je jedním z hlavních důvodů zdejší struktura a tvar jeskyně.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Jeskyně podobná kuželce je díky svému zakřivenému tvaru schopná zachytit studený vzduch, který ji udržuje chladnou a zmrzlou po celý rok.

"Digitálně jsme zrekonstruovali tento 85 metrů hluboký útvar a zjistili, že vztlakový, teplý venkovní vzduch neproudí příliš hluboko do jeskyně. Zimní studený vzduch naopak vyplavuje teplo z jeskynního systému. Tento konvekční proces udržuje mrazivé teploty po celý rok," uvedli Shaohua Yang a Yaolin Shi, geologové z Univerzity Čínské akademie věd v Pekingu.

Jeskyně Ningwu ročně navštíví až 1000 turistů z celého světa. Každoročně je přístupná v období od května do října. Každý turista může v jeskyni strávit hodinu svého času, pak musí místo opustit.

Související články

Jeskyně Ningwu není jedinou ledovou jeskyní na světě. Podobné jeskyně se nacházejí v Evropě, ve střední Asii nebo v Severní Americe. Existuje jich celá řada a ve všech je led věčným společníkem.

Přestože v ledových jeskyních led nikdy neroztaje, nachází se většina z nich na Aljašce, Islandu a v Rusku. Tedy v oblastech, které jsou chladnější a mrazivější než Čína.

thekidshouldseethis.com, www.amusingplanet.com, mashable.com