„Geniální“ myšlenka jak zbohatnout

Skotský dobrodruh Gregor MacGregor (1786-1845) dostal na počátku 20. let 19. století úžasný nápad. Přišel na to, jak nalákat investory a budoucí osadníky, aby vložili své peníze do středoamerického území Poyais. Začal vyprávět, že je synem místního bankéře, ale také kníže poyaiské země, která se rozkládala podél řeky Rio Negro v Hondurasu. Ta země, jak tvrdil, byla tak úrodná, že tam bylo možné sklízet úrodu až třikrát v roce, byl tam dostatek čisté průzračné vody. Vykreslil ji prostě jako zemi hojnosti, naprosto jinou než deštivé, kamenité Skotsko. A co víc, podél řeky se prý nacházely valouny zlata. Nový svět tehdy nabízel nové možnosti a území Poyais se jevilo jako skvělá příležitost. MacGregor tvrdil, že nemá dostatek lidí, kteří by mu pomohli naplno využívat tamní přírodní zdroje. Sítě byly rozhozeny.

MacGregorova země příležitostí

MacGregor a jeho společníci zahájili velmi účinnou kampaň. O zemi, která poskytovala neomezené možnosti, psali najatí novináři, vycházeli inzeráty na prodej pozemků. Dokonce se o ní zpívaly balady v ulicích měst. Vyšel i průvodce pro potřeby osadníků. MacGregorova taktika fungovala skvěle. Do poyaiských dluhopisů a nákupu pozemků vložily své peníze stovky lidí. MacGregor vydělal tisíce liber, tržní hodnota dluhopisů přesáhla milion. V přepočtu na dnešní hodnotu by to byly miliardy. Dokonce dokázal přesvědčit i nadšené budoucí osadníky, aby se do vysněné země vypravili. Na plavbu přes Atlantik se vydaly lodě s více než 250 pasažéry na palubách. Když připluly na místo, čekala nové osadníky jen pustina, kde i odolní skotští horalové z drsné vlasti začali umírat. Osmdesát z nich, kteří přežili, zachránila loď, která proplouvala kolem. Bájná země Poyais neexistovala. Na podvod se přišlo a MacGregor uprchnul do Francie.

Nemorální lest má pokračování

MacGregor měl bezesporu velký talent jak přesvědčit a výčitky svědomí ho rozhodně netrápily. Útěkem do Francie o své peníze přišel, svého talentu se však nehodlal vzdát. Krátce po jeho příjezdu se ve Francii začaly šířit zprávy o zemi hojnosti a MacGregor získal další důvěřivce, kteří byli ochotni vložit své úspory do osídlení nového území. Ve Francii však byly jiné podmínky než ve Sktosku, a když najednou začaly narůstat žádosti o povolení vyplout do země, o které nikdo neslyšel, francouzská vláda ustavila komisi, která měla záležitost prošetřit. MacGregor byl uvržen do vězení. Po propuštění se vrátil do Skotska, musel však uprchnout, protože byl pronásledován věřiteli dluhopisů na Poyais. Zemřel v roce 1845 ve Venezuele. Místo, kde se měla nacházet bohatá země Poyais, je dodnes pustou a neobydlenou divočinou.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.bbc.com, www.youtube.com, allthatsinteresting.com