Náhodný objev

Vědci z univerzit University of Western Australia a Flinders University zkoumali genetickou rozmanitost mořské trávy Posidonia australis v chráněných mělkých vodách Žraločí zátoky v Západní Austrálii. „Již nějakou dobu studujeme mořské trávy chladných vod na jihu Austrálie, abychom pochopili, jak velká je v nich genetická rozmanitost a jak jsou louky propojené," říká Dr. Elizabeth Sinclairová z University of Western Australia, hlavní autorka studie jíž výsledky vědci zveřejnili 31. května 2022 v časopise Proceedings of the Royal Society B

Australský tým v Žraločí zátoce sebral a analyzoval vzorky z deseti louček o různé slanosti. Prozkoumal 18 000 genetických markerů, aby zjistil, kolik různých rostlin v dané oblasti roste. K svému nesmírnému překvapení vědci zjistili, že jsou vzorky identické, což znamená, že celá louka pochází z jediného semenáčku a rozrostla se klonováním díky rozvětvené síti kořenů. „Výsledky nás ohromily: všechno to byla jedna rostlina,“ uvedli autoři studie.

Rekordmanka

Žraločí zátoka byla zaplavena před 8 500 lety. Australští vědci předpokládají, že tam Posidonia australis neboli Poseidonova stuha, jak se jí říká, začala růst o několik tisíc let později. Dle její velikosti a rychlosti růstu – asi 35 cm za rok – odhadují její stáří na 4 500 let. Roste na ploše 200 km². To je pro představu přibližně 280 fotbalových hřišť nebo téměř rozloha Washingtonu. Není jen největším organismem a nejstarší klonovanou rostlinou na světě, ale také, dle Alice Kleinové, spoluautorky studie „…. největší známý příklad klonu v jakémkoli prostředí na Zemi.“ A má ještě jednu jedinečnou vlastnost.

Jak vědci uvedli, většina mořských trav dědí polovinu DNA od každého rodiče. Posidonia australis je polyploid, má celý genom od každého z rodičů. „Polyploidní rostliny často žijí v místech s extrémními podmínkami prostředí, jsou často sterilní, ale mohou pokračovat v růstu, pokud je necháme nerušeně růst, a právě to tato obří mořská tráva dokázala,“ vysvětlila E. Sinclairová. „Dokonce i bez úspěšného kvetení a produkce semen se zdá být opravdu odolná, protože zažívá širokou škálu teplot a slanosti. A navíc extrémně vysoké světelné podmínky, což by dohromady pro většinu rostlin bylo obvykle velmi stresující."

Zdroj: Youtube

Prohlášena za největší žijící organismus na světě

Po zveřejnění studie byla rostlina prohlášena za největší žijící organismus na světě. Vědci předpokládají, že se tato tráva nerozmnožuje pohlavně. Mimořádně se přizpůsobila změnám prostředí a podmínek a díky opakovanému klonování roste mnohem rychleji než trávy, které se rozmnožují pohlavně. Podmořskou louku v Žraločí zátoce poškodila vlna veder v roce 2010 a 2011, ale zdá se, že se zde Poseidonova stuha rychle zotavuje. Vědci budou dál ve svých výzkumech pokračovat, aby získali další poznatky o životě této podivuhodné mořské trávy.

Zdroje: www.dogonews.com, www.smithsonianmag.com