Zdroje: www.thecrazytourist.com, enigmaplus.cz, procproto.cz

Nejstrašidelnější hrad na světě

Domov pravidelných paranormálních jevů, to je Leap Castle v Irsku, který je často nazýván nejstrašidelnějším hradem na světě. Už jen jeho stáří rozděluje historiky na dvě skupiny. Zatímco někteří tvrdí, že byl postaven v 15. století, jiní říkají, že velká pevnost je mnohem starší a byla postavena kolem roku 1250. Jeho děsivý příběh se začal psát za vlády klanu O'Carrolls v 16. století, kdy hrabě zabil svého bratra – kněze, přímo uprostřed bohoslužby. Návštěvníci dodnes hlásí, že v blízkosti knězova domu bloudí stíny. Aby toho nebylo málo, po hradě údajně bloudí také Červená paní, která číhá za rohem s dýkou. Říká se o ní, že je duchem ženy, kterou O'Carrollové zajali a znásilnili. Později otěhotněla a její dítě bylo zabito jejími únosci.

Díra do pekla

Náš asi nejtajemnější hrad, je hrad Houska. Jeho příběh znepokojuje historiky a nadšence do paranormálních jevů po celém světě. Hrad byl totiž postaven uprostřed ničeho, střílny jsou obrácené směrem dovnitř, a dokonce se i toulavá zvířata tomuto hradu vyhýbají. Hrad postavený na počátku 13. století prý nebyl nikdy určen k obývání, ale říká se o něm, že stojí kolem kráteru, který má být branou do pekla. Nejděsivější na celém příběhu je fakt, že hrad obývali nacisté, kteří zde prý mučili stovky lidí a prováděli na nich genetické testy. I dnes se podle povídaček v prostorách hradu objevují duchové a přístroje vypovídají službu.

Šedá paní, co se ráda fotografuje

Hampton Court Palace v londýnském obvodu Richmond se může pochlubit duchem, který se rád nechá zachytit na fotografii. Legendy naznačují, že se jedná o ducha Dame Sybil Penn – služebnice a zdravotní sestry prince Edwarda a královny Alžběty I. Je známo, že podlehla neštovicím v roce 1562. Poté, co zemřela, byli vladaři první, kterým se posmrtně ukázala. Podle několika zdrojů byl ale její duch spatřen i v londýnském Toweru. Další duchové tohoto místa byli také zachyceni na fotografii. Palác se tak může pochlubit vlkodlaky a dětmi v tudorovských šatech, které se toulají po jeho chodbách.

Krvežíznivý Drákula

Bez Drákulova zámku by náš seznam nebyl úplný. Hrad Bran, který se nachází v Rumunsku, je majestátní budovou ze 13. století spojenou s tajemným příběhem upíra. Legenda říká, že Drákula vzal životy tisícům lidí. Vyžíval se v jejich dlouhém mučení a nepohodlné sousedy rád napichoval na kůly. Točité schody, prostorné místnosti a mnoho tajných chodeb přispívají k tajemství hradu, který jako by čekal ještě na dobu, kdy odhalí své karty.

Čarodějnické rejdy

Málo hradů má tak tragickou a krvavou historii jako hrad Moosham v Rakousku. Byl místem čarodějnických procesů, v jeho kobkách byly ženy bolestivě mučeny, znásilňovány a za hradbami upalovány jako čarodějnice. Vyslýchání neunikli ani muži. Většina z nich byli žebráci a bezdomovci, kterým kat usekával ruce nebo je upálili jako zločince, kteří prý mohli za válkou vyhladověnou zemi. Dnes kolují zprávy i o postavách, které otevírají a zavírají dveře, kvílí, létají nad hradem nebo dýchají návštěvníkům za krk.