Damašek, Sýrie – stáří 9 000 let

Damašek je všeobecně uznáván jako nejstarší nepřetržitě obývané město na světě. Město bylo poprvé osídleno ve druhé polovině sedmého tisíciletí př.n.l. Také se stal největším městem v Sýrii poté, co tisíce lidí uprchli z Aleppa. Byl také zvolen za hlavní město arabské kultury, jako místo, které bylo svědkem vzestupu i pádů mnoha velkých civilizací.

Aleppo, Sýrie – stáří 8 000 let

Velké archeologické vykopávky tomuto městu stále chybí. Důvodem je moderní město, které stojí na místě původního starověkého osídlení, jež se datuje na více než 8000 let př.n.l., a dokonce zde prý existují i budovy staré 11 tisíc let př.n.l. Aleppo se nachází na konci Hedvábné stezky mezi Středozemním mořem a Mezopotámií, což z něj učinilo důležitý uzel během starověké éry. Bohužel město, které v minulosti přežilo mnohá dobytí, bylo téměř zničeno válkou.

Byblos, Libanon – stáří 7 000 let

Byblos se nachází asi 42 kilometrů severně od Bejrútu a je nejstarším městem v Libanonu. Město bylo poprvé osídleno asi před 7 000 lety a podle starověkého spisovatele Phila byl Byblos nejstarším městem na světě. Mnoho lidí věří, že Bible dostala své jméno od tohoto města, protože právě zde se uskutečnil první dovoz papyru do Řecka.

Plovdiv, Bulharsko – stáří 6 000 let

Historie Plovdivu sahá do stáří šesti tisíciletí, což z něj dělá jedno z nejstarších měst v Evropě. Vykopávky ukazují, že lidé obývali starobylé město na kopci Nebet Tepe od roku 4000 př.n.l. a bylo důležitým perským, thráckým, makedonským a osmanským centrem. Dnes je Plovdiv druhým největším městem v Bulharsku s rozvíjejícím se turistickým ruchem.

Jericho, Palestina – stáří 5 000 let

Jericho existuje již od roku 3000 př.n.l., ale existují zmínky o lidských sídlech z roku 8000 př.n.l. Město bylo zničeno při několika různých příležitostech a v průběhu let bylo několikrát přestavováno. Dnes je Jericho jedním z nejatraktivnějších turistických cílů v Palestině. V tomto legendárním městě je Mojžíšova hrobka, kde se konal Ježíšův křest a kde byly objeveny svitky od Mrtvého moře.

Luoyang, Čína – stáří 4 000 let

Luoyang je pravděpodobně nejstarší nepřetržitě obydlené město v Asii. Existují zde sice starší města, ale většina z nich prošla obdobím, kdy nebyla z různých důvodů obydlena. Luoyang je také nejstarší město v Číně a jedno ze sedmi velkých starověkých hlavních měst. Město se nachází na křižovatce řek Luo a Yi, což z něj dělá geografický střed starověké Číny.

Lisabon, Portugalsko – stáří 3 200 let

Všichni víme, že Lisabon má bohatou historii, ale věděli jste, že je ve skutečnosti starší než Řím? A dokonce o čtyři století, což z něj dělá druhé nejstarší město v Evropě. Prvními osadníky byli Féničané, kteří se usadili v Lisabonu kolem roku 1200 př.n.l. Předpokládá se, že město dostalo své jméno kombinací slov „Allis“ a „Ubbo“, což ve fénickém jazyce znamená „bezpečný přístav“.

Nejstarší město v České republice

Bruntál byl založen kolem roku 1213, což z něj, dle písemných zmínek z institucionálního hlediska, dělá nejstarší město České republiky. Město Bruntál je zmiňováno v tzv. Uničovské listině krále Přemysla Otakara I. z roku 1223, z čehož je usuzováno, že Bruntál byl založen dříve než Uničov. Dnes se Bruntál snaží o rozšíření turistického ruchu a láká především na krásnou přírodu Nízkých Jeseníků.

Zdroje: www.mubruntal.cz, epochaplus.cz, www.usnews.com/news/cities/slideshows/10-of-the-oldest-cities-in-the-world