www.expresfm.cz, www.denik.cz, wave.rozhlas.cz

Nejspokojenější státy

OSN každoročně přichází se Světovou zprávou spokojenosti, jakožto ukazatelem, jak moc jen ten či onen stát spokojený se svým životem. Výsledky loňského roku jasně ukazují, jak moc se pojetí této veličiny změnilo.

Podle OSN se u řady států ukázala zvýšená snaha o projev dobré vůle a pojetí štěstí tak získalo zcela nový rozměr. Důvodem jsou události minulých let jako pandemie Covid-19 a také válka na Ukrajině.

Jako obvykle se na předních místech spokojenosti umístily severské země. První místo obsadilo Finsko, druhé Dánsko a třetí Island. Pro všechny tyto země je důležitým faktorem spokojenosti rozvoj vlastností, které jsou samy o sobě považovány za indikátory štěstí.

Mezi indikátory štěstí pak podle vědců patří především ucházející délka života, vysoký HDP na obyvatele, zajištění sociální podpory v době krize, nízká korupce a vysoká sociální důvěra, štědrost veřejnosti a svoboda při přijímání klíčových životních rozhodnutí.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zpráva OSN jde však mnohem dál a zabývá se i tím, jaké jsou nové trendy indikující štěstí a spokojenost jednotlivců i států. Ukázalo se, že v návaznosti na válku na Ukrajině vzrosty také projevy dobré vůle, které se zvyšují s výskytem nelehkých událostí.

Podle vědců jde o povzbudivou veličinu, poukazující na kolektivnost pojetí spokojenosti. Lajcky řečeno to znamená, že lidskou spokojenost zvyšuje pocit štěstí a sounáležitosti s ostatními.

Jak si stojí Češi?

Nejnovější vydání zprávy zkoumalo spokojenost lidí na celém světě. Po letech omezení díky pandemii covid a postavením se tváří v tvář krutosti v podobě války na Ukrajině, se Česká republika udržela mezi dvaceti nejspokojenějšími zeměmi světa. To je povzbudivé poznání.

V žebříčku 146 zemí tak Česká republika obsadila krásné osmnácté místo. Ačkoliv se oproti předešlému roku propadla o dvě místa, je stále jednou z nejšťastnějších a nejspokojenějších zemí střední a východní Evropy.

Související články

Z našich sousedů se nejvýše dostalo Rakousko, které obsadilo 11. místo a Německo, které bylo na místě čtrnáctém.

I tak lze však umístění České republiky považovat za uspokojivé, vzhledem k celkovému počtu zapojených zemí.