Ačkoliv se loňský rok nesl ve velice nepříjemném duchu kvůli pandemii koronaviru, zdá se, že elán lidí neudusil. Rok plný strachu, úzkosti, nemocí, smrti, osamělosti a karanténních uzávěr neovlivnil obecnou spokojenost se životem. Alespoň to vyplývá z výsledků žebříčku sestavovaném pro OSN.

„Ptali jsme se dva typy otázek. Jedna se týkala života obecně, nazýváme to jeho hodnocením. Jak jde váš život? Další je o náladě, emocích, stresu, úzkosti,“ přiblížil jeden z editorů dokumentu Jeffrey Sachs. „Samozřejmě jsme stále uprostřed hluboké krize. Ale odpovědi ohledně dlouhodobého hodnocení života se výrazně (oproti předchozí zprávě) nezměnily, i když narušení našich životů bylo tak hluboké,“ dodal Sachs, který si stojí za tím, že lidé v uplynulém roce prokázali velkou odolnost.

Podle čeho se hodnotí nejšťastnější země světa?

Hlavní roli hrají faktory, jako je například hrubý domácí produkt, předpokládaná délka zdravého života, míra korupce, sociální podpora nebo osobní svoboda. Zpráva hodnotí 149 zemí světa. Kvůli pandemii autoři letošní zprávy provedli průzkumy v necelé stovce zemí, hodnocení ostatních států jsou založená na odhadech z dřívějších dat, uvedla agentura AP.

Jak si vedou Evropské země a komu patří prvenství?

Evropské země obsadily devět z prvních deseti míst. Do seznamu TOP10 se začlenil pouze Nový Zéland. Jako nejšťastnější země světa se už počtvrté ukázalo Finsko následované Dánskem, Švýcarskem, Islandem a Nizozemskem. Česko z loňské 19. pozice postoupilo na 18. příčku, přičemž v posledních letech v žebříčku setrvale stoupá vzhůru. V roce 2016 bylo 27., o rok později 21. a předloni 20. Slovensko letos skončilo 34., poskočilo z loňského 37. místa. Naopak coby nejméně šťastné země se ukázaly Afghánistán, Zimbabwe, Rwanda, Botswana a Lesotho.

Ve speciální kategorii založená pouze na datech z loňska si vedeme ještě lépe

Autoři zprávy letos výjimečně zveřejnili také pořadí založené pouze na datech z uplynulého roku, což za běžných okolností nedělají. Podle nich to může být zajímavé s ohledem na změny, které přinesla pandemie koronaviru. Také v žebříčku za samotný rok 2020 skončilo na prvním místě Finsko, do první desítky se ale v tomto případě propracovalo Německo a Česko skončilo na 16. místě, Slovensko na 22. místě.

Nejspokojenější lidé žijí na severu Evropy

Dlouhodobě jsou podle ekonoma z Columbijské univerzity Sachse nejspokojenější obyvatelé zemí na severu Evropy. Na předních příčkách se umísťují pravidelně. Proč tomu tak je? "Lidé se v těchto zemích cítí bezpečně (…). Vlády jsou považovány za důvěryhodné a čestné a velká je tam i vzájemná důvěra," dodal.

ZDROJE:

https://www.lidovky.cz/svet/nejstastnejsi-lide-na-svete

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/cesko

https://www.denik.cz/z_domova/zebricek-stesti

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nejstastnejsi-zemi