Neuschwanstein, Schwangau

Přestože jde o spojení mnoha stavebních i architektonických slohů zvenku i zevnitř, je zámek Neuschwanstein velmi atraktivní. Bílé sídlo majestátně stojí na skále s božským výhledem na okolní hory a krajinu. Od roku 1887 ho užíval Ludvík II. jen pro vlastní potřeby.

Eiffelova věž, Paříž

Třistametrová ocelová kráska zdobí panorama Paříže už 125 let. Rozhledna a telekomunikační věž byla dlouhou dobu nejvyšší stavbou světa, dnes je jakýmsi symbolem lásky. Pohled z třetí plošiny ve výšce 276 metrů je neopakovatelný a nejspíš jen kvůli několikahodinovým frontám není návštěvnost daleko vyšší.

Tower Bridge, Londýn

Jednoznačně nejslavnějším zvedacím mostem je londýnský Tower Bridge. Vzhled vzešel z 50 návrhů a přechod a přejezd přes Temži byl po osmi letech prací otevřen v roce 1894. Věže ukrývají muzeum, parní strojovnu nahradil počítačový systém a možná vás překvapí, že se zvedá asi 500x do roka.

Koloseum, Řím

Neexistuje mnoho ikoničtějších staveb. Koloseum v Římě fungovalo od roku 80 n. l. a bylo schopno pojmout 50 tisíc sedících diváků. Snad každý viděl záběry drsných bitev gladiátorů, jež se v největším amfiteátru odehrávaly. Opakující se zemětřesení a zloději kamenů z něj učinili zříceninu.

Chrám Vasila Blaženého, Moskva

Nejvýraznější stavbou moskevského Rudého náměstí je bezpochyby právě Chrám Vasila Blaženého. Barvami hrající stavba, kterou tvoří 8 samostatných kostelů, byla postavena v rozmezí let 1555 až 1560. Jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou a Asií.

Akropolis, Atény

Soubor budov, chrámů a svatyň jednotně nazývaný akropolis (v překladu horní město) je už od 13. až 5. stol. př. n. l. centrem Athén. Za starověku šlo o politické a náboženské středisko, dnes jsou pozůstatky sloupových staveb na 150 metrů vysokém pahorku vyhledávaným terčem turistů.

Vatikán

Městský stát s rozlohou pouhých 0,44 km2 nelze díky jeho náboženskému významu vynechat. Sídlo Papežů a oblíbený cíl všech křesťanů byl založen oficiálně až v roce 1929. Zahrnuje jen pár budov, zahrady, Apoštolský palác, Svatopetrské náměstí a baziliku sv. Petra, která se těší zmíněné návštěvnosti.

La Sagrada Familia, Barcelona

Staví se už 132 let a stále není hotový. Řeč je o barcelonském chrámu Sagrada Familia, jehož autorem je architekt Antoni Gaudí. Osmnáct věží symbolizuje apoštoly, evangelisty, Panu Marii a Ježíše a nejvyšší bude měřit 170 metrů. Kdy? Dokončení se plánuje na rok 2026, tedy na 100. výročí Gaudího smrti.