PREIKESTOLEN, Norsko

Norsko je zemí stovek vyhlídek, odkud budete fotit, fotit a fotit krásy zdejší přírody. Tato se jmenuje Preikestolen a má kromě umístění také zajímavý název v překladu: kazatelna. Pětadvacetimetrový blok vysunutý ze skály ční 604 nad hladinou Lysefjordu a je považován za jeden z neoficiálních divů Evropy.

GRAND CANYON SKYWALK, USA

Od roku 2007 mají v Americe novou atrakci, na které se lidem tají dech více než v případě Empire State Building v New Yorku. Jde o vyhlídku na slavný Grand Canyon umístěnou 1220 metrů nad jeho nejnižším bodem a 25 metrů od okraje skály. Fascinující podívanou si první rok od otevření nenechalo ujít více než půl milionu návštěvníků!

TITLIS CLIFF WALK, Švýcarsko

Tahle lávka, jak na první pohled nenápadně vypadá, je nejvýše položeným visutým mostem v Evropě. Konkrétně jde o 3041 nadmořské výšky s více než pětisetmetrovým vzduchoprázdnem pod ním. A to není ze zajímavých čísel vše! Most je 98 metrů dlouhý a jen 91 centimetrů široký, což z něj dělá zábavu jen pro opravdové hrdiny. Přejít ho lze kdykoliv v roce, ovšem jen za dobrého počasí v horní stanici Titlis Rotair v lyžařském středisku Engelberg.

WILLIS TOWER, USA

Návštěva 103. patra Willis Tower v Chicagu je něčím, na co turisté nikdy nezapomenou. Vyhlídka The Ledge, neboli římsa dává skutečně šílený pohled na ulice města gangsterů. Navíc je vyrobena ze železa a čirého skla, čili vidíte přesně to, co máte pod nohami – to znamená více než 300 metrů hlubokou propast. Odměna? Za dobrého počasí uvidíte až 60 mil daleko. A budete na atrakci, jíž ročně navštíví přes milion lidí.

MARINA BAY SANDS, Singapur

Není bazén jako bazén. To už dobře vědí i tenistky, které se na přelomu října a listopadu zúčastnily Turnaje mistryň v Singapuru. Byly doslova paf z luxusu, služeb a také bazénu umístěného v 57. patře hotelu Marina Bay Sands Resort. Ten ovšem není někde uvnitř, ale pěkně na střeše s výhledem na město. A to jsou pak panoramata a západy slunce...

LONGGANG, Čína

Když mají něco Američané, musejí to mít i Číňané, o tom není pochyb! A tak postavili vyhlídku nápadně připomínající Skywalk (viz výše) a samozřejmě o trochu delší. Jen těch metrů nad zemí je méně (1123). K vidění je v geologickém parku Yunyang Longgang v Čongqingu v jihozápadní části země.

WELTERBEBLICK, Rakousko

Už dva roky je otevřená rakouská vyhlídka, která budí hrůzu už jen tím, že nemá žádný opěrný sloup a její cíp trčí dvanáct metrů do prostoru. Pokud vám něco říká umístění Welterbeblicku v Hallstattu, pak velmi správně. Jde o malebné rakouské městečko, jehož napodobeninu si za 960 milionů dolarů vyrobili (ještě bez vyhlídky) v Číně, čímž způsobili pořádný vzruch.