Strata SE1 je třiačtyřicetipatrová obytná budova v Elephant & Castle v londýnské čtvrti Southwark a svůj domov zde ve více než čtyřech stovkách bytů našlo přes tisíc lidí. Jsou tací, kteří její podobu vysoce oceňují, ale většina běžných lidí se jejímu tvaru spíše posmívá, i když si k ní vybudovali vlastní specifický vztah. Ostatně právě zmiňovaná čtvrť má s podivnými stavbami svoje zkušenosti. Stojí tady také Walkie talkie, obrovský dům ve tvaru známé vysílačky. Výstavba zvláštních a snadno rozpoznatelných budov byla ostatně záměrem zdejší radnice, stejně jako co nejnižší energetická náročnost.

Zajímavé, ale nepraktické

Stavební povolení na “holicí strojek” bylo vydáno v roce 2006 a oficiální zakončení prací je datováno do roku 2010, ačkoliv samotné práce skončily o několik měsíců dříve. Hlavním rozpoznávacím znakem a důvodem ke zmiňované přezdívce tohoto objektu jsou tři výrazné větrné turbíny v jeho horní části. Záměrem architektů i stavitelů byla samozřejmě výroba elektřiny pro budovu, ale jak se brzy ukázalo, nebyl to tak docela dobrý nápad. Turbíny byly v provozu jen několik málo měsíců po zprovoznění Straty, ale obyvatelé tamních bytů si brzy na jejich činnost začaly stěžovat. Šlo o hluk a také o vibrace, s jejich činností spojené. A tak se hlavní ozdoba novostavby zanedlouho nadobro zastavila a dnes se zdá, že k obnovení provozu již nedojde, i když právě co největší samostatnost budovy ve výrobě energie byla podmínkou pro udělení stavebního povolení.

Ekologie je důležitá

Ačkoliv od země nevypadají turbíny nijak obrovské, jde ve skutečnosti o osmnáctimetrové obry s lopatkami devět metrů dlouhými. Zajistit měly osm procent potřebné energie pro provoz budovy. nyní to vypadá, že z bohulibého záměru sešlo. I přesto se ale počítá s tím, že další ekologicky laděné prvky mohou zajistit k přírodě ohleduplnější bydlení než je tomu v tradičnějších stavbách. Například je zde zajištěn sběr dešťové vody a její opětovné využívání a obecně jsou energetické náklady na bydlení v “holicím strojku” přibližně o 40 % nižší, než jinde.

Zdroj: Youtube

Mezi nejošklivějšími stavbami světa

I když se najdou odborníci, kteří podobu Straty obdivují, stala se v roce 2010 vítězem soutěže Carbuncle Cup, pořádané časopisem Building Design. Čtenáři ji nominovali mezi 30 nejošklivějších novostaveb roku a v dalším kole se pak dokonce stala celkovým vítězem a tedy i držitelem této jistě nechtěné ceny. O dva roky později se dokonce dostala také na seznam jedenadvaceti celosvětově nejošklivějších budov. Na druhou stranu ale byla práce odvážných architektů oceněna také mnoha uznáními odborníků, a tak si její autoři svoje chvíle slávy mohli dosyta užít.

Zdroje: wikipedia, theguardian, mylondon