Zemětřesení v Šen-si (Čína)

Rok: 1556, Počet obětí: 830 tisíc

Nejničivější zaznamenané zemětřesení v historii lidstva se přihnalo ráno 23. 1. 1556 a byl při něm zničen pás země o délce 800 kilometrů a v některých okresech zemřelo až 60 % obyvatelstva. Příčinou obrovských ztrát na životech byla hlavně i skutečnost, že v té době mnoho lidí žilo v umělých jeskyních vyhloubených ve sprašových (poměrně měkkých) skálách. Mnoho z nich se při zemětřesení sesulo a své obyvatele pohřbilo. Škody byly obrovské, jakkoliv se z dnešního pohledu velmi obtížně vyčíslují. Obvykle je udáván počet obětí číslem 830 000. Došlo ale také k obrovským materiálním škodám, kdy velká část vnitřní Číny byla zničena. Přestože v šestnáctém století pochopitelně žádné měření magnitudy neprobíhalo, podle záznamů průběhu a geologických analýz je jeho síla v současnosti odhadována kolem 8 stupňů Richterovy škály. Z dobových záznamů vyplývá, že zemětřesení v postižené oblasti zapříčinilo změnu toku několika řek a zničilo prakticky celou dopravní síť. Údajně se dokonce vytvořily nové hory a údolí. Rozměr škod je možné přirovnat pouze k výbuchu atomové bomby.

Záplavy na Žluté řece (Čína)

Rok: 1887, 1931, 1938, Počet obětí: 2,7 milionu, přes 4 miliony a 900 tisíc

Žlutá řeka je druhou nejdelší čínskou řekou. Pramení v Tibetské náhorní plošině ve výšce 4800 metrů nad mořem a její délka dosahuje neuvěřitelných 5464 kilometrů, což je pro vaši představu stejná vzdálenost jako kdybyste vyrazili pětkrát z Prahy do chorvatského Splitu. Řeka je typická tím, že se v ní nachází velké množství hornin, což jí také dalo její název, neboť jílovité částice zbarvují vodu do žluta. Tři čtvrtiny doplují do moře, ale zbytek se ukládá na dně řeky a zvyšuje tak její koryto, proto v současnosti protéká několik metrů nad úrovní okolní krajiny. Stačí tedy, aby se její hladina zvedla nad ochranné hráze, a voda se vyvalí do obrovské plochy. Na konci 19. století se vlivem silných přívalových srážek ze Žluté řeky stalo několik mocných toků, které se rozlily po hustě obydlené zemi. V roce 1887 přišly obrovské přívalové vlny, které smetly z povrchu přibližně 600 měst a vesnic. Voda později zaplavila dalších 1500 obcí. Podle dobových záznamů se celkový počet obětí odhaduje na 2,7 milionů. Podobná katastrofa se na Žluté řece odehrála i v roce 1931, kdy si vyžádala dokonce 4 miliony obětí a v roce 1938 s 900 000 oběťmi.

Cyklón Bhola (Bangladéš)

Rok: 1970, Počet obětí: 500 tisíc

Zatím nejničivější tajfun v historii lidstva vtrhl do ústí řeky Gangy 12. listopadu 1970. Přímo při bouři zahynulo na půl milionů lidí, přičemž hlavní příčinou bylo vzedmutí mořské hladiny, jež zaplavila většinu níže položených oblastí v deltě řeky Gangy. V okamžiku největší síly dosahoval tajfun rychlost větru 240 kilometrů za hodinu! Dopady prohloubila také neschopnost vládnoucí vojenské junty zvládnout záchranné operace. V důsledku toho pak vlivem odporu k centrální vládě došlo k vyhlášení nezávislosti Bangladéše.

Zemětřesení na Haiti

Rok: 2010, Počet obětí: 150 až 300 tisíc

V lednu roku 2010 zasáhlo ničivé zemětřesení jednu z nejchudších zemí na světě – Haiti. Materiální škody byly obrovské. Poškozena byla velká část budov, včetně klíčové infrastruktury. Došlo také k narušení telekomunikací, což ztížilo záchranářské práce. V hlavní městě země Port-au-Prince se zřítilo 90 % škol. Odhad počtu obětí kolísá mezi 150 až 300 tisíci. Nějakým způsobem zemětřesení poznamenalo 3,5 milionu lidí, přičemž velkou část z nich připravilo o střechu nad hlavou.

Zemětřesení v Tang-šan (Čína)

Rok: 1976, Počet obětí: 700 tisíc

Zemětřesení propuklo ráno 28. června 1976, dosáhlo 7,8 stupně Richterovy škály a hlavní otřesy trvaly kolem 15 minut. Přibližně po 15 hodinách následovaly další otřesy o síle 7,5 stupně. Zemětřesení zasáhlo oblast širokou kolem 8 km, ve které bylo vážně poškozeno kolem 80 % všech budov. Neštěstí údajně předcházel výskyt podivných světel a hladina vody ve studních se výrazně zvýšila. Na některých místech dokonce začal ze studní unikat plyn. Bylo pozorováno i podivné chování zvířat, kdy drůbež údajně tři dny před zemětřesením odmítala přijímat potravu a stala se agresivní. Několik stovek hus se snažilo sežrat své druhy z hejna v důsledku nevysvětlitelného stresu.

Tsunami v Indickém moři (Indie, Indonésie, Tchaj-wan)

Rok: 2004, Počet obětí: až 270 tisíc

26. prosince 2004 došlo k velmi silnému podmořskému zemětřesení s epicentrem několik desítek kilometrů od západního pobřeží Sumatry. Seismologové uvádějí, že dosáhlo síly 9,3 stupně Richterovy škály. Jednalo se o druhé nejsilnější zemětřesení, jaké kdy seismografy zaznamenaly. Otřesy vyvolaly vlny tsunami, místy až 30 m vysoké, které zasáhly celou tichomořskou oblast. Vlny dokonce dorazily až k somálským břehům Afriky, kde zabily několik stovek lidí, a zaznamenány byly i Jihoafrické republice 8000 km od epicentra! Přesný počet obětí zřejmě nebude ani v dnešní době znám, protože některé ostrovy byly doslova vymazány z mapy. Nejvíce postiženými zeměmi se staly Indonésie, Srí Lanka, Indie a Tchaj-wan. Škody se odhadují v řádech stovek miliard dolarů.

Zdroje: www.hobbystranky.cz, www.mix24.cz, www.youtube.com, epochalnisvet.cz, storymag.cz