Projekt Portál nehod, který provozují Česká asociace pojišťoven a Česká kancelář pojistitelů, zmapoval nejrizikovější místa na českých silnicích. Seznam zachycuje všech bezmála 95 tisíc dopravních nehod, které byly v loňském roce hlášeny policii, ať už k nim došlo kvůli nepřiměřené rychlosti, nevěnování se řízení nebo dalším příčinám. Tušíte, které silnice jsou v Česku nejnebezpečnější?

Nevěnování se řízení zůstává dlouhodobě nejčastější příčinou dopravních nehod. Tento prohřešek může za více než pětinu z nich! Co se týče počtu úmrtí, situace je jiná… Za ty může nejčastěji podcenění technického stavu vozovky a dále přejetí do protisměru. Až na třetím místě je nevěnování se řízení vozidla.

Speřice na Pelhřimovsku

Zatímco k bezvýznamným ťukancům dochází především na parkovištích u nákupních center, vážnější nehody způsobené vysokou rychlostí řeší policisté na dálnici D1 na Vysočině. Nejnebezpečnějším místem se stal třiaosmdesátý kilometr u Speřic na Pelhřimovsku. Za poslední dva roky se tam stalo třiašedesát nehod a pět lidí se při nich zranilo.

Pražská magistrála

Devět z deseti nejvíce rizikových míst v ČR z hlediska počtu nehod je v Praze a jejím okolí. Legendární je už křižovatka Ječná/Sokolská/Legerova, která s 237 nehodami za poslední dva roky celému žebříčku kraluje. Vytížený dopravní uzel na pražské magistrále tak drží prvenství mezi nejrizikovějšími místy v České republice, co se týče počtu dopravních karambolů. Nejčastější příčinou nehod na zmíněné nejnebezpečnější křižovatce v zemi je nedání přednosti při přejíždění z pruhu do pruhu. „Jedná se především o takzvané plechové škody,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Chrastava – Rynoltice

Nehody způsobené střetem se zvěří jsou nejčastější v Libereckém kraji na silnici č. 13 mezi Chrastavou a Rynolticemi. Ve sledovaném období zde došlo z tohoto důvodu k 39 nehodám. „Úsek silnice I/13 mezi Chrastavou a Rynolticemi je vyhodnocen jako úsek „shluk nehod se zvěří“. Plánujeme zde akci úpravu silnice I/13 Rozkoš, která zahrnuje zejména výstavbu ekoduktu a oplocení silnice v kritickém úseku, bude realizovaná v roce 2022,“ upřesnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnice Nina Ledvinová.

Nepozornost řidičů je problém číslo jedna!

Při pohledu na nejrizikovější místa v jednotlivých krajích se ukazuje, že podobné bouračky způsobené nepozorností se často koncentrují na vytížených dopravních místech u velkých nákupních center. Platí to například pro Hradec Králové, Ústí nad Labem či České Budějovice.

Od začátku letošního roku k 10. listopadu se stalo na českých silnicích 79 445 dopravních nehod. Nepozornost, nepřiměřená rychlost, řízení pod vlivem alkoholu a nedání přednosti v jízdě stálo život 386 lidí. 17 207 lidí se zranilo lehce, 1 251 těžce a celkové škody činí kolem 6 miliard korun.

Zdroje: portalnehod.cz, www.seznamzpravy.cz, moravskoslezsky.denik.cz, www.idnes.cz