Celosvětová databáze Numbeo sleduje kriminalitu na všech místech světa a své žebříčky pravidelně aktualizuje. Podívejte se na nejaktuálnější seznam měst, které se drží na prvních deseti pozicích žebříčku nejnebezpečnějších měst na světě.

Caracas, Venezuela

Index kriminality: 84, 53 %

Hlavní město Venezuely je takovou stálicí na pomyslném žebříčku. Caracas má přitom všechny vymoženosti velkoměsta – výškové obytné domy pro střední vrstvy, luxusní vilové čtvrti, restaurace a hotely, divadla, muzea, noční bary a nákupní centra. Za neuvěřitelný rozmach kriminality nemohou jen války gangů a překupníci drog, ale také vzrůstající chudoba. Kvůli vysoké kriminalitě je mnoho obytných komplexů pro zámožnější vrstvy obehnáno vysokými ploty.

Pretoria, Jihoafrická republika

Index kriminality: 82, 23 %

Pretoria je město, kam byste rozhodně nechtěli vyrazit na dovolenou. Jako turista budete v davu kolemjdoucích na první pohled lehce rozpoznatelný cíl. Výtržnosti a rabování obchodů jsou ve velkých městech Jihoafrické republiky na denním pořádku. Největším zločinem jsou v Pretorii kapesní krádeže.

Port Moresby, Papua Nová Guinea

Index kriminality: 81, 84 %

Pokud máte namířeno do téhle země v Oceánii, nenavštěvujte radši město Port Moresby. Snadno tady totiž můžete přijít o veškeré cennosti, ale i důstojnost nebo dokonce život. Hlavní město Papuy-Nové Guiney se totiž pravidelně umisťuje v žebříčku nejhorších míst pro život na světě. Ani tady se totiž nevyhnete krádežím aut, jejich rozbíjení či ozbrojeným loupežím. Turisté tu mívají problémy nejen na ulicích, ale i plážích nebo třeba v hromadné dopravě. Existuje jen málo zemí nebezpečnějších pro ženy. Podle odhadů se ze znásilněním nebo přepadením během života na vlastní kůži setká až 70 % místních žen.

Durban a Johannesburg, Jihoafrická republika

Index kriminality: 80, 94 % a 80, 74 %

Další dvě velká města zastupující Jihoafrickou republiku se řadí mezi nejnebezpečnější města na světě. Kriminalita, chudoba a nerovnost jsou všudypřítomné. Zhruba čtvrtina populace je nezaměstnaná a žije z méně než 1,25 amerického dolaru na den!

San Pedro Sula v Hondurasu (index kriminality: 80, 62 %), Fortaleza v Brazílii (index kriminality: 78, 40 %), Kabul v Afghánistánu (index kriminality: 78, 11 %), Rio de Janeiro v Brazílii (index kriminality: 77, 64 %) a Recife v Brazílii (index kriminality: 76, 46 %) doplňují ze stejných, výše zmíněných důvodů výčet deseti nejnebezpečnějších měst na světě.

Naopak bezpečně je například ve městech Spojených arabských emirátů, v Kataru a také v mnoha místech Japonska, Kanady či Evropy, konkrétně ve Skandinávii, Rakousku nebo Švýcarsku.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, epochalnisvet.cz, www.idnes.cz, www.numbeo.com