Rocky Mountaineer, Kanada

Projeďte se s vlakem Rocky Mountaineer nesrovnatelnou krajinou Skalistých hor a zažijte nezapomenutelnou dovolenou v Kanadě. Vlak projíždí mezi horami, řekami, jezery a nabízí perfektní pohledy na alpské scenérie, stejně jako volně žijící zvířata, jako jsou medvědi a losi.

Vybrat si můžete z několika tras a délky jízdy od 2 do 14 dnů. Vždy se startuje ve Vancouveru a spí se v hotelech blízko železnice. Vlak má několik tříd, z nichž nejluxusnější je tzv. Gold Leaf. Cestující si mohou užít scenérie téměř v 360 stupních. Vagón má totiž prosklenou střechu a otáčivá sedadla.

Během cesty je o cestující postaráno v podobě teplé snídaně a obědu, odpoledne se již relaxuje nad vybranými víny a sýry. Ačkoli většina turistů dává přednost letní sezóně, září až polovina října je možná nejromantičtější doba cestování, kdy se listy mění v zářivou směsici červené, oranžové a žluté barvy a na vrcholcích hor se hromadí čerstvý sníh. Cena za tento luxus spojený s divokou přírodou je od 40 000 korun na osobu.

Venice Simplon-Orient-Express, Evropa

Žádná jiná cesta vlakem neevokuje romantiku a dobrodružství tak jako slavný Orient-Express, který proslavila spisovatelka Agatha Christie ve své knize „Vražda v Orientu Expresu“. Vlak projíždí kolem podmanivých scenérií evropských měst, které jsou legendami sami o sobě: Londýn, Paříž, Innsbruck, Verona a Benátky.

Interiér ve stylu 20. let minulého století a art deco vás zavede doprostřed slavné detektivky. Pohodlí vám zaručí klimatizace a kupé s koupelnou a umyvadlem. Ingredience na jídlo, které připravují francouzští šéfkuchaři, se získávají v daných destinacích, aby byly co nejčerstvější a lokální. Po večeři si můžete sednout na skleničku šampaňského do secesního barového vozu a poslechnou si hru na klavír. Tuto legendární jízdu můžete zažít od 60 000 Kč za osobu.

Seven stars in Kyushu, Japonsko

Nejluxusnější vlak Japonska pojme do svých sedmi vagónů 30 lidí ve 14 apartmánech. Vlak má pět lůžkových vagónů, jeden salonní a jeden restaurační. Interiéry předvádějí to nejlepší z japonského řemesla. Stěny jsou z palisandrového dřeva a javoru, podlahy z ořechu a na posuvný skleněných dveřích jsou vyryté květiny a ptáci.

Apartmány mají vlastní kancelář, koupelnu a záchod s vyhřívaným prkénkem. Samozřejmostí je královské lůžko. Cestující si mohou vybrat ze dvou variant cest. Dvoudenní vás zavede do okolí Fukuoka a čtyřdenní cestou obkroužíte jižní část ostrova. Zájem o výlet tímto vlakem je tak obrovský, že zájemci musí vstoupit do losování. Výherci pak musí zaplatit cestu, která je vyjde do 110 000 korun.

Maharajas' Express, Indie

Existuje několik důvodů, proč je tento vlak zařazen mezi nejkrásnější dovolené na kolejích. Od spuštění provozu v roce 2010 byl několikrát zařazen mezi nejluxusnější vlaky světa. V interiéru najdete zlatem lemované talíře, postele s drahokamy a broušené sklo. Každé kupé má svého soukromého komorníka a na zastávkách vás překvapí čerstvé květiny a uvítací ceremoniál.

Osmidenní cesta „Heritage of India“ patří mezi nejoblíbenější nabídky železniční trati, která zahrnuje zastávky v Bombaji, Udaipuru, Jodhpuru, Jaipuru, Agrě a Dillí. Navštívíte díky tomu nejkrásnější památky Indie. Počet cestujících je omezen na 88 a využívat mohou 14 vybavených vozů včetně jednoho, který slouží jako obchod. Cena se pohybuje od 90 000 korun za osobu.

Rovos Rail, Jižní a Východní Afrika

Vychutnejte si rozmanitou krajinu Jihoafrické republiky ve vlacích společnosti Rovos Rail. Od roku 1988 si tato vlaková společnost získala mezinárodní uznání a nyní provozuje několik speciálních linek, například z Pretorie do Kapského města nebo k Viktoriiným vodopádům.

Pětihvězdičkový servis vlaku doplňuje dřevem vykládaný interiér, která navozuje intimní atmosféru. Maximální počet cestujících je 72. Tento vlak je rozdělen do tří tříd. Nejluxusnější vagón s názvem Royal Suites nabízí přepych na 16 metrech čtverečních s koupelnou vybavenou viktoriánskou vanou a samostatným sprchovým koutem. Cena za cestu z Pretorie k Viktoriiným vodopádům vás vyjde od 30 000 Kč za osobu.

Blue Train, Jižní Afrika

Linka Blue Rail z Pretorie do Kapského Města je přichystána pro 84 osob, kteří milují design a luxus. Tato linka byla už dvakrát oceněna jako nejluxusnější vlak Afriky. Zde si užijete kupé s podlahovým topením a s vlastní koupelnou vykládanou mramorem a zlatem. Jelikož vlak nejezdí více než 60 km/h, můžete si otevřít okno a kochat se africkou scenérií. Personál má pro tyto příležitosti přichystané brýle, takže při vyklonění z okna vám nevletí prach do očí. Cestu po Jižní Africe si můžete užít od 22 500 Kč za osobu.

The Ghan, Austrálie

The Ghan je nejdelším osobním vlakem světa – měří jeden kilometr. Souprava jezdí na trase Adelaide – Alice Springs – Darwin a svému zvláštnímu jménu vděčí afgánským velbloudářům, kteří na svých velbloudech hledali vhodnou trasu pro postavení železnice. Původní jméno The Afghan Express se postupme času zkrátil na The Ghan.

Panoramatická okna nabízejí pohled na australskou krajinu a design vlaku vás zavede do 70 let minulého století. Pasažéři si mohou vybrat ze tří tříd, z nichž dvě z nich nabízejí i lůžkovou úpravu kupé a v ceně máte také jídlo. Vlak se pyšní i gastronomickými speciality jako jsou mořské ryby barramundi nebo steak z klokaního masa. Cesta vás vyjde od 60 000 Kč za osobu.

https://(zdroj: edition.cnn.com/travel/article/luxury-train-travel/index.html)

https://magazin.aktualne.cz/cestovani/palac-na-kolejich-vlak-za-7-miliard

https://www.novinky.cz/cestovani/exotika-a-amerika/clanek/nejluxusnejsi-vlaky-soucasnosti-