1. Prezident ČR – 584 400 korun

Lukrativní pozice, která je obsazena jen jedním člověkem nabízí naprosto právem ten největší výdělek. Prezident si v každé zemi sáhne na úplně jiné peníze. Zatímco hlava Laosu si přijde asi na 3 tisíce korun měsíčně, v Česku se dá na tomto postu pěkně žít. Miloš Zeman si za rok vydělá 7 milionů korun, přičemž tato částka se napříč lety logicky stále zvyšuje.

Kromě toho má prezident nárok na užívání služebního vozidla s řidičem nebo nemovitostí tvořících sídlo prezidenta republiky, tedy zejména Pražský hrad a zámek Lány. Prezident má také právo na úhradu zdravotních služeb.

Konkrétně není potřeba mít vystudovanou přesně stanovenou vysokou školu, aby mohl člověk tuto práci vykonávat.

2. Zábavní průmysl – individuální

Stejně jako všude jinde, i v naší zemi se dá v zábavním průmysl přijít na pěkné peníze. Na částky, ze kterých vám spadne brada, však dosáhne jen malé množství umělců. Záleží na šikovnosti a ambicích každého z nich. Výdělky se potom samozřejmě diametrálně liší, proto není možné přesně určit průměrný plat jako u jiných zaměstnání. Zatímco si někdo může dovolit koupit vilu na Miami, jiní sotva poplatí složenky.

Obecně však platí, že angažmá například v dlouhodobém televizním seriálu vynáší víc než práce v divadle.

3. Nejvyšší představitelé velkých společností a institucí – 170 tisíc korun

Ředitelská pozice je placená královsky. Dobré výdělky jsou však vykoupeny vysokou mírou stresu a dlouhou dobou strávenou v práci místo se svou rodinou. Jde o velmi náročné a odpovědné povolání, které nemůže dělat jen tak někdo. CEO velkých společností si běžně přicházejí na šesticiferné platy, které se obvykle pohybují v rozmezí 100 tisíc až 250 tisíc korun.

A jak se k této práci dostat? Pomáhá mít vystudovaný obchod, marketing, finance a vyznat se dobře v oblasti, jíž se společnost věnuje. Konkrétní požadavky se ale samozřejmě liší firma od firmy.

4. Řídící letového provozu – 153 tisíc korun

Jak název napovídá, řídící letového provozu řídí provoz na letišti. Jeho pracovní náplní je dohled nad bezpečností a plynulostí civilní letecké dopravy ve vzdušném prostoru. Řídící monitoruje každé letadlo, které vstoupí do vzdušného prostoru České republiky a udržuje bezpečnou vzdálenost mezi jednotlivými letadly. Řídící také schvalují odlety, přílety a pohyb letadel po ranvejích.

Řídící letového provozu je úzce specializovaná práce. Člověk na tomto místě nese obrovskou míru zodpovědnosti, musí být maximálně soustředěný, precizní a také psychicky odolný. Z toho důvodu patří tato pozice mezi nejlépe placené práce, je možné si v ní přijít až na 200 tisíc měsíčně. Požadavky k přijetí nejsou náročné, postačí maturitní vysvědčení, angličtina a trestní bezúhonnost.

5. Advokát – 45 tisíc až 136 tisíc korun

Tato profese je mezi uchazeči právnických fakult velmi žádaná. Není divu, neboť na rozdíl od běžného právníka si advokát vydělá víc peněz. Může za to delší studium, praxe advokátního koncipienta a složení advokátních zkoušek.

Tato pozice je náročná právě z hlediska pracného studia, dále také kvůli nutné orientaci ve všech právních kličkách, neustále se měnících zákonech a novelách. Úspěšný advokát u soudu musí být navíc sebevědomý, ostřílený a velmi dobrý řečník.

6. IT architekt – 55 tisíc až 133 tisíc korun

S příchodem hromadné práce na PC z domova a s masivním přechodem mnoha oborů podnikání do virtuálního prostoru vyvstaly nároky na informační technologie. Pozice jako IT projektový manažer, Cloud specialista, .NET vývojář, C# developer nebo iOS programátor se prakticky ze dne na den staly jedněmi z nejžádanějších profesí na pracovním trhu.

Pochopitelně platí, že IT pracovník obvykle začíná na nižším platu, ale pokud odvádí výbornou práci, může se rychle vyšplhat na kariérním žebříčku. Přitom začátečníkům leckdy stačí absolvovat kurzy z domova, na nichž školitelé zájemce učí základy programování.

7. Lékař – 27 tisíc až 102 tisíc korun

Medicína je neskutečně těžký obor. Její studium je dlouhé a náročné, o praxi ani nemluvě, a výdělky za záchranu lidských životů nejsou nijak astronomické. Stát se doktorem je proto spíše posláním než cesta, jak zbohatnout. Je ovšem nutné dodat, že se k tomuto povolání pojí jistá společenská prestiž. Lékaři jsou odpradávna bráni jako kapacity, tím spíše, pokud se věnují některé z úzce profilovaných specializací.

Plat lékaře se odvíjí od specializace, i od místa, kde profesi vykonává. Například takový estetický chirurg si na soukromých klinikách může přijít na více než 150 tisíc korun za měsíc. Loňský průměrný plat lékaře byl 82 333 Kč, zdravotním sestrám náleželo průměrně 43 865 korun.

Zdroje: www.seznamzpravy.cz, www.ziba.cz, www.forum24.cz