Výběr svatebních šatů řekne o nevěstě mnohdy více než tisíce slov. Je to totiž róba na ten nejdůležitější, nebo alespoň zcela jedinečný, den v našich životech. Šaty dokážou dokonale vyjádřit charakter a styl. Proto se výběrem těch nejkrásnějších šatů zabývají ženy na celém světě daleko před datem, než onen Den D nastane.

Na internetu najdete mnoho návodů, na co se při výběru svatebních šatů zaměřit, abyste na váš den vypadala dokonale, ale přitom se cítila i pohodlně. Nevěsta musí všem vyrazit dech, v naší materialistické společnosti to platí bohužel dvojnásob. Ale i primitivní kmeny nebo chudá národy se na tento den připravují jinak, než na každou další společenskou událost. Nevěstou jsme přeci – nebo chceme být – jen jednou za život!

V dnešní době nehledáme ani tak na styl šatů, protože nic není doporučeno nebo přikázáno. U svatebních šatů je to vždy otázkou vkusu – zdali zvolí kolovou sukni s obručí, dlouhou vlečku, závoj, popřípadě zcela upnuté lesklé saténové šaty, nebo bude oděna v krajkách. Podobně je to i s barvou šatů – dříve platilo, že nevěsta (tedy panna) je jediná, kdo se může vdávat v bílém. Bílá byla symbolem čistoty a neposkvrněnosti.

Zatímco u nás, nebo celkově v euro-amerických zemích platí, že bychom se měly vdávat v bílé, v jiných zemích je zase bílá barvou smutku a odívají se do ní lidé na pohřby.

Muslimové preferují barevné šaty se spoustou flitrů a doplňků a nevěsta si je navíc během jejího večera i několikrát převléká, protože podle tradic stojí nový pár i několik hodin nehnutě a přijímá gratulace rodiny, přátel a celé vesnice.

Módní trendy můžeme jistě rozdělit na tuzemské a zahraniční, protože se dost výrazně liší. Zatímco v posledních pár letech u nás „frčí“ spíše jednoduše střižené šaty v boho stylu zdobené krajkou, dlouhé rukávy, kapsy v sukni, rozparky, odhalená záda, transparentní materiály, 3 D kvítky nebo mašle, v některých zemích tomu tak není.

Trend minimalistických svatebních šatů je na vrcholu především díky stále stoupající oblíbenosti venkovních přírodních svateb, kam by se nařasená róba jako do zámku příliš nehodila a nebyla by ani praktická. Moderní nevěsty u nás často sáhnou po kombinaci body a sukně, jejíž výhodou je fakt, že ke zdobenému body můžete pak v průběhu dne střídat spodní díl. S kratší sukní i culottes kalhotami bude vypadat skvěle a můžete tančit až do rána.

V dnešní době se proto více než na styl a střih díváme na materiály, z nichž je róba ušita. A ačkoli samozřejmě i zde platí, že svatební den si zaslouží mimořádné šaty, platí i to, že i ta nejromantičtější róba může být vyrobena s ohledem na životní prostředí. V tradičních svatebních salonech takové modely však pravděpodobně nenajdete. Jednotlivé módní značky netradiční materiály však zařadily do svého portfolia.

I pro svatební šaty tedy platí pořekadlo „jiný kraj – jiný mrav“. A totéž platí i pro doplňky, ať už šperky, nebo například malování hennou a jiné ozdoby na těle.

Podívejme se na róby nevěst z různých koutů světa a nechte se inspirovat. Ale nezapomeňte, vždycky máte nárok na to obléci se podle své nejoblíbenější pohádkové princezny.

Zdroje: www.harpersbazaar.cz, www.vogue.cz, www.zeny.cz, letycya.biz, www.msn.com