Nejkrásnější roubenky v Česku

Roubenka Rtyně je právem považovaná za nejstarší roubenku, kterou na území České republiky můžete vidět. Její historie sahá až do 16. století. Ještě pár let zpátky byla Rtyně v desolátním stavu, majitelé se však rozhodli, že namísto původního zbourání, roubenku zrekonstruují. Roubenka Rtyně se nachází v Podkrkonoší a je důkazem zručnosti dávné historie. Majitelé ji využívají jako soukromou chalupu, kochat její krásou se tak můžete jen zvenčí.

Vísecká rychta je největší obytnou roubenkou v Česku. Roubenka, jejíž historie začala v roce 1797, kdy ji postavili pro rychtáře Václava Kerna, měla pět komor v patře a trojpodlažní půdu. Ta se využívala na sušení chmele. V přízemí se nacházela černá kuchyně a tradiční postel s nebesy. Vísecká rychta je krásná roubenka, která je dnes součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Jistý návrat do dob dávno minulých vám umožní návštěva Dlaskova statku. Roubeného stavení v obci Dolánky u Turnova. Dlaskův statek je součástí Muzea Českého ráje v Turnově. Původními majiteli statku byla rodina sedláků Dlasků, která žila v 18. století. Nejznámějším členem rodiny Dlasků byl Josef Dlask, narozený v roce 1782. Josef byl novátorský hospodář a významná postava regionální historie. Roubený statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí je od roku 2010 Národní kulturní památkou České republiky.

Jako z pohádky

Další krásnou roubenkou, tentokrát středověkého typu, je Štáflova chalupa. Nachází se v Havlíčkově Brodě a od roku 2010 patří mezi chráněné kulturní památky. Nejstarší části roubenky vznikly v 16. století. Díky starobylé dymné jizbě s horním větracím otvorem se Štáflova chalupa řadí mezi nejstarší dochovalé stavby středověké tradice. Je stavbou jako z pohádky.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Historie Zájezdního hostince v Lanškrouně sahá do roku 1568, kdy jej postavil a vlastnil krčmář Vaněk. Z původního hostince se dochovalo pouze rozsáhlé sklepení. Na přelomu 17. a 18. století byl hostinec celodřevěnou stavbou, jehož tamější podoba přetrvala dodnes. Část Zájezdního hostince se vyzdila a k původní zástavbě přibyla hospodářská část. Dnes zde můžete vidět roubenou světničku, která kdysi sloužila jako ubytovací místnost.

Další krásnou roubenkou, která rozhodně stojí za návštěvu, je i Kamenářský dům. Nenechte se však mýlit. Jde o pouhou repliku původní roubenky, označované jako dům čp. 19, který se kdysi v Turnově nacházel. Roubenka s krytou verandou a původně doškovou střechou však musela ustoupit výstavbě budovy státních telekomunikací. Pro zachování památky původní roubenky zbourané v roce 1973 vznikla replika domu, které na přelomu 18. a 19. století byly chloubou celého města.

Roubenky však nejsou jedinou chloubou, kterou Česko nabízí. Vydat se můžete také na některou z chat, kde najdete kýžený odpočinek. Za zmínku stojí například Klostermannova chata na Modravě postavená v roce 1924. Chata v samém srdci Šumavy je ideálním místem odpočinku nejen v zimě, ale i během letních měsíců, kdy je oblast Modravy skvělým místem pro pěší turistiku.

www.infocentrum-turnov.cz, www.lanskroun.eu, www.vysocina.eu