Jeden z nejznámějších a mediálně nejdiskutovanějších průzkumů na toto téma byl proveden roku 2011 Nadací Thompsona Reuterse. Tehdy se na místě nejnebezpečnější země ocitl právě Afghánistán, který by se sem patrně zase vrátil zpět. Ale na aktuální průzkum si budeme muset počkat.

Pozice se lehce mění

V roce 2011 se na pomyslné „zlaté“ příčce umístil právě Afghánistán, následován Demokratickou republikou Kongo, Pákistánem, Indií na čtvrtém místě a Somálskem na páté. V roce 2018 se však pořadí změnilo a nejnebezpečnějším místem s vůbec nejhoršími podmínkami pro život žen je Indie. Vyplývá to opět z průzkumu Reuters z roku 2018.

Na analýze pracovalo na 550 expertů a analýza zohledňovala věk a četnost sexuálního zneužívání, podmínky zdravotní péče žen-rodiček, úroveň vzdělání, ženská práva atd.

Základními kritérii tedy byly:

  • přístup žen ke zdravotní péči
  • sexuální zneužívání
  • pašování a obchod se ženami
  • ekonomické možnosti žen
  • hodnocení na základě tradic – úroveň života ženy ve společnosti silně svázané zvyklostmi (náboženskými apod.)

Podívejte se s námi na seznam nejnebezpečnějších zemí

Indie

Nechvalné prvenství mí Indie díky kriminalitě páchané na ženách. Právě hlavní město Dillí je místem s nejrychleji rostoucí kriminalitou na ženách. Navíc věk znásilňovaných žen se pohybuje neustále dolů a nejde jen o násilí a znásilňování, ale dokonce o vraždy, které se v Indii vyskytují stále častěji.

Afghánistán

Vzhledem k tomu, že se Tálibán opět ujímá moci, může se žebříček změnit, ale jak jsme nedávno psali, nepředpokládají se žádné velké změny. Přitom právě Tálibán zvedl násilí páchané na ženách. Ženy a dávky mají jen velmi omezená práva, čelí psychickým traumatům, které jim zhoršují kvalitu života, jsou znásilňovány, veřejně hanobeny a fyzicky týrány.

Sýrie

Sýrie je stále v jakémsi válečném stavu, který se hluboce podepisuje na kvalitě životní úrovně, zejména na nedostupnosti zdravotní péče.

Somálsko

Obdobná situace panuje i v Somálsku, kde velmi „kvete“ obchod s lidmi, jenž provázejí další nehumánní „tradice“. Ženy zde navíc nemají možnost si vydělávat.

Saúdská Arábie

Přestože se v roce 2018 některá práva žen v Saudské Arábii, jinak pohádkově bohaté zemi, výrazně upravila, celkově je jejich úroveň práv velmi nízká. Nemohou vlastnit majetek, jsou diskriminovány legálně a právně a čelí náboženskému útlaku.

Pákistán

Pákistán je rovněž zmítán tradicemi a náboženstvím, takže je pro ženy velmi obtížné získat jakoukoli práci.

Demokratická republika Kongo

Kongo je stále zemí „třetího světa“, která je v mnohém velice pozadu. K normálu patří sexuální zneužívání, vysoká úmrtnost žen při porodu, bezpráví páchané na ženách a nedostupnost lékařského ošetření.

Jemen

Země je sužována nejen hladomorem, ale také přístupem k lékařské péči. Je zmítána humanitární krizi a 22 milionů lidí trpí nedostatkem přísunu potravin a umírají hlady.

Nigérie/Rusko

Spojení těchto zemí je překvapivé, přesto se společně ocitly v první desítce. Zatímco Nigérie bojuje s útoky teroristické organizace Boko Haram, Rusko se potýká s pašováním lidí a obchodem s bílým masem.

Spojené státy

Tato země nás překvapila nejvíce. Na umístění Spojených států v tomto žebříčku nejvíce přispěla medializovaná kampaň Me Too, stejně jako vysoká úmrtnost při porodech, plynoucí také z odlišného systému sociálního zabezpečení, než na který jsme zvyklí v Evropě. Země se potýká s nevyřešenou rasovou otázkou a diskriminací převážně černošských žen, jež se nemohou dovolat spravedlivých soudních procesů.

Jak se žebříčkem zamíchá současná situace, se necháme překvapit.

Zdroje:

www.usnews.com

www.nationalgeographic.com

www.peacewomen.org

www.reflex.cz