Pink Star – 1,6 miliardy korun

Tento kámen nesl původně jméno Steinmetz Pink. Název dostal podle společnosti, jež původní surový diamant o váze 132,5 karátů zakoupila a tento z něj odřízla. Nejenže je Pink Star nejdražším drahokamem na světě, ale také je největším růžovým diamantem této kvality s certifikátem od amerického gemologického institutu GIA. Jedná se tak rovnou o dvojnásobného rekordmana!

„Zhruba 98 procent nacházených diamantů je řazeno do skupiny I, která obsahuje příměs dusíku. Pink Star ale spadá do prestižní skupiny IIa, což znamená, že neobsahuje dusík ani bor. Jde tedy o nejčistší diamant, který v takovéto kvalitě tvoří jen 2 procenta všech světových nálezů. Do stejné skupiny spadají i nejslavnější diamanty, jako je Cullinan, Koh-i-Noor nebo Lesedi La Rona," vysvětluje Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který obchoduje s diamanty na světových burzách již přes 20 let, čím je Pink Star výjimečný, a proč má takovou hodnotu. Jeho majitelem je nyní jistý hongkongský klenotník Chow Tai Fook.

Oppeheimer Blue – 1,3 miliardy korun

Tento drahokam nese jméno po svém bývalém majiteli Siru Philipu Oppenheimerovi, provozovateli dostihových stájí a obchodníkovi s diamanty. Smaragdově broušený diamant o velikosti 14,62 karátů je také největším modrým diamantem Fancy Vivid, jaký kdy byl nabízen k prodeji.

De Beers Millennium Jewel 4 – 700 000 000 korun

De Beers Millennium Jewel 4 je, jak název napovídá, součástí kolekce klenotů De Beers Millennium, jež čítá 10 vzácných modrých diamantů a jeden 203,4 karátů bílý diamant. Je to největší oválný modrý diamant, který se kdy v aukci objevil. I proto se jeho kupní cena vyšplhala tak vysoko! Vydražila jej společnost Sotheby’s v Hongkongu.

„Modré diamanty patří mezi nejvzácnější drahokamy. A ty s hmotností přes deset karátů a s vnitřní bezchybnou jasností jsou extrémně vzácné. V posledních deseti letech totiž bylo nalezeno mnohem méně těchto nových surových diamantů. Většina nabízených k prodeji tak pochází ze soukromých sbírek," popisuje Tom Moses, výkonný viceprezident Amerického gemologického institutu.

Sweet Josephine – 670 000 000 korun

Sweet Josephine je nádherný růžový diamant o velikosti 16,08 karátů s polštářovým brusem a má vskutku velmi zajímavý příběh. Vydražil jej zločinec a byznysmen s pochybnou pověstí z Hongkongu Joseph Lau. Diamant pořídil jako jeden z mnoha podobných dárků pro své děti. Konkrétně tímto kouskem udělal radost své tehdy sedmileté dceři Josephine, po které byl následně pojmenován.

The Orange – 760 000 000 korun

S cenou téměř 2,5 milionu dolarů za karát trhnul tento oranžový diamant v roce 2013 aukční rekord. A s velikostí 14,82 karátů byl také největším, který byl dosud vydražen. Dříve patřil do sbírky bolívijského magnáta Simóna Iturriho Patiña, jenž bývá často označován za Andského Rockeffelera.

Dá se pořídit taková paráda i v Česku?

Češi investují do této komodity čím dál tím častěji. „Zájem Čechů o investiční klenoty stoupnul na takovou úroveň, že jsme do našich ručně vyráběných investičních šperků začali zasazovat modré diamanty a poté i žluté. Nedávno jsme se stali prvním českým klenotnictvím, které oznámilo zasazení vzácného růžového diamantu do českého šperku," uvádí Alojz Ryšavý a dodává: „Pokud chcete jako klenotník získat růžové diamanty, musíte mít ve světě správné kontakty. Mě se podařilo získat růžové diamanty až po 20 letech působení v oboru. Růžové diamanty jsou tak vzácné, že bývají zamluveny ještě před vytěžením."

Zdroje: www.denik.cz, epochalnisvet.cz, www.irozhlas.cz