Gorila Koko není jen tak ledajaký primát. Po King Kongovi se jedná o nejznámější ale především nejinteligentnější gorilu na světě. Narodila se v roce 1971 v zoologické zahradě v San Franciscu, ale pár měsíců po narození se u ní začaly projevovat zdravotní potíže, a tak byla Koko v půl roce odtržena od zbytku tlupy. V té chvíli se ji ujala tehdy ještě studentka Standfordské univerzity Francine Pattersonová, která v té době pracovala na dizertační práci v oboru psychologie a toužila zjistit, zda je možné mluvit se zvířaty.

Koko se dokonce naučila mluvit

Pettersonová si dala za cíl naučit Koko znakovou řeč, která by ji umožnila bez problémů komunikovat s lidmi. „Každý ví, jak těžké je udržet malé díte soustředěné na zadaný úkol, teď si představte, jak složité je to s gorilou. Neustále jsem se snažila Koko přimět, aby se zaměřila na své ruce. Dýchala jsem na sklo v jejím výběhu a do vysráženého dechu jsem kreslila hvězdičky a andílky. Koko se to líbilo, začala na sklo dýchat také. Celé jsme to opakovaly pořád dokola,“ prozradila Francine o začátcích svého výzkumu pro magazín Commonweal. Dva týdny poté už Koko dokázala použít některé znaky a výsledky ve finále mnohonásobně předčily očekávání. Koko ovládala znakovou řeč speciálně vymyšlenou pro gorily a dokázala porozumět dvěma tisícům anglických slov. Díky tomu, že znala jazyk, dokázala také podstoupit upravené testy inteligence. IQ Koko se pohybovalo mezi 75 a 95 body. Pro lepší představivost – průměrné IQ člověka dosahuje hodnoty 100.

Dokázala se i sama vyfotografovat

Myslíte si, že originální a bezchybná selfiečka jsou jen parketou známých influencerů? Tak to jste na omylu! Koko se už na začátku 80. let sama vyfotila v zrcadle, a právě díky své úžasné fotografii se proslavila. Obrázek se objevil na titulní straně časopisu National Geographic, a mediální úspěch Koko začal od tohoto obdivuhodného počinu vzkvétat. Důležité je zmínit fakt, že rozpoznání sama sebe v zrcadle je pro většinu zvířat nesplnitelný úkol a nezvládne ho ani většina goril.

Od té chvíle její sláva jen rostla

Koko svými schopnostmi dokonce inspirovala i filmové tvůrce. Nejznámějšího King-Konga asi nepřekoná, ale tvrdě mu šlape na paty! Právě její příběh se totiž stal hlavním námětem pro knihu Michaela Crichtona Kongo, jenž později převedli také do celovečerní filmové podoby. Koko se mimo jiné objevila po boku několika celebrit, například v show Robbieho Williamse.

Zahrála si i s Red Hot Chili Peppers

Říkáte si, že víc toho Koko zvládnout už nemohla? Ale mohla! Hudební nadání je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Talentovaná gorila si podmanila i člena kapely Red hot Chili Peppers, když se jí na jeho baskytaře podařilo zahrát pár tónů. Michael Balzary se nestačil divit a Koko smekl poklonu.

Její milovanou kočku přejelo auto

Koko byla milovnicí koček a hned několik jich měla v péči. Vybudovala si k nim velice intenzivní vztah a když se dozvěděla, že jeden z jejich zvířecích miláčků zemřel, velice ji to zasáhlo. Své ošetřovatelce Koko ukázala tyto znaky: „Mračit-plakat-mračit-smutek.“ a začala u toho ještě vydávat smutné zvuky připomínající lidské vzlykání. Je to jeden z mála důkazů, že jsou zvířata schopná cítit emoce podobné lidským, i vůči tvorům jiného druhu.

Koko zemřela ve spánku 19. června v roce 2018 v Kalifornii ve věku 46 let. Koko výrazně prohloubila naše znalosti o životě primátů a také otevřela otázku možnosti komunikace lidí a zvířat.

ZDROJE:

https://www.national-geographic.cz/

https://www.blesk.cz/clanek

https://www.lidovky.cz/relax/domaci-mazlicci/