Jelikož nastávající maminky a tatínkové touží, aby jejich dítě bylo výjimečné, sahají často po velmi neobvyklých jménech. Samozřejmě stále převládají Jiříčkové, Petrové, Honzíkové nebo Lucinky, Aničky a Elišky. Nicméně někteří rodiče častokrát popustí uzdu fantazii, a to tedy člověk nestačí zírat.

Je libo Hennessy nebo Bizona?

Mezi nejvíce kontroverzní jména, která rodiče kdy vymysleli a chtěli zapsat, patří bezesporu Análie nebo Investice. Ale nebojte se! Žádné chudinky s těmito jmény v Česku nežijí. Matrikářky vzaly rozum do hrsti a řekly jasné ne! „Nedávno jsem nedoporučila pojmenovat chlapce po lihovině Hennessy, jménem města Palermo, názvem přežvýkavce Bizon nebo vymyšleným jménem Jardariáš. Opravdu nepatřičné pak byly nápady jako Invest, tedy investice, nebo podle televizního klokana Skippyho. Holčičky se podle některých rodičů měly jmenovat Makarenko, Střela či Puma,“ prozradila lingvistka Miloslava Knappová, na která jména dala v minulosti negativní posudky.

Jaká platí v Česku pravidla pro pojmenování dítěte?

Jiné státy jsou v tomto směru mnohem benevolentnější a umožňují pojmenovat své dítě v podstatě jakkoliv. Mezi nejvíce liberální země patří zejména Velká Británie a USA. To v Česku platí pro pojmenování dětí přísnější pravidla. „Musí jít o základní spisovnou podobu, oficiálně pravopisně existující v nějakém jazyce, nikoli třeba zdrobnělý, zkomolený, vymyšlený tvar," zdůrazňuje Knappová a dodává: „Obecně, pokud má matrikářka pochybnosti o zvoleném jméně, odkáže žadatele na soudního znalce či Ústav pro jazyk český, který ověří, zda zvolené jméno splňuje zákonné podmínky pro zápis jména do matriky.“

Bohužel i matrikářka se někdy sekne a povolí jména, která hlava nebere. Jasně to dokazují například dvě holčičky Eimi (fonetický přepis Amy), které po Česku běhají, holčička Zoi nebo chlapeček pojmenovaný Monty Pepa.

V České republice je možné mít v rodném listě pouze dvě jména. Takový George Garrat z Velké Británie by to zřejmě oplakal. Nechal si totiž změnit jméno na Captain Fantastic Faster Than Superman Spiderman Batman Wolverine Hulk And The Flash Combined (v překladu Kapitán Fantastický Rychlejší než Superman Spiderman Batman Wolverine Hulk a Blesk Dohromady), a to by mu v Česku rozhodně neprošlo!

Nejdelší jméno na světě

Vůbec nejdelším jménem na světě se však pyšní Švéd, kterého kdysi nazývali naprosto obyčejně Alexander Ek. Ten se nechal v osmnácti letech přejmenovat a potom ještě několikrát! Dnes už má jeho celé jméno neuvěřitelných třiašedesát slov a zní: Kim-Jong Sexy Glorious Beast Divine Dick Father Lovely Iron Man Even Unique Poh Un Winn Charlie Ghora Khaos Mehan Hansa Kimmy Humbero Uno Master Over Dance Shake Bouti Bepop Rocksteady Shredder Kung Ulf Road House Gilgamesh Flap Guy Theo Arse Hole Im Yoda Funky Boy Slam Duck Chuck Jorma Jukka Pekka Ryan Super Air Ooy Rusell Salvador Alfons Molgan Akta Papa Long Nameh Ek. Byli byste schopni si to zapamatovat, nebo byste u sebe nosili papírek se svým jménem?

„Moji rodiče byli nejprve trochu zmatení, když k nám přišel dopis adresovaný na Usama-Bin Ek místo Alexander Ek. Ne vždy mi přijde pošta a taky mi chodí zpožděně vyúčtování za elektřinu, ale v tom je určité kouzlo,“ vysvětlil Alexander v rozhovoru pro deník Local a dodal, že se hodlá v budoucnu podívat do Severní Koreje, neboť je zvědavý, jak by tamní úřady reagovaly na jeho jméno.

ZDROJE:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/tohle-jsou-nejsilenejsi-jmena-na-svete-v-cesku-s-neobvyklymi-jmeny-uspejete-6268281

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/365653/cesi-se-msti-detem-otresnymi-jmeny-analie-investice-nebo-ferrari.html

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/342935-silena-detska-jmena-cesti-rodice-se-detem-pomstili-prehled

https://www.extra.cz/nejdelsi-jmeno-na-svete-ma-petadvacetilety-sved-neuverite-co-ma-napsano-v-obcance