Tuto sektu a velmi zvláštní UFO kult založili v roce 1975 v USA Marshall Herff Applewhite a Bonnie Nettlesová. Ve svých představách byli vyvolení, kteří měli doletět do kosmu spolu se svými následovníky. Marshall spolu s Bonnie dospěli k závěru, že právě oni jsou tzv. dva svědkové, kteří jsou popisováni v Bibli v 11. kapitole Zjevení Janova. Mysleli si, že jsou vtělení mimozemšťané a své poselství hlásali po celých Státech. Se svým vystoupením se dokonce objevili několikrát i v televizi.

Oba žili běžné životy. Jednoho dne se vše změnilo

Applewhite vyrostl v Texasu, pocházel z konzervativní rodiny a byl hluboce věřícím křesťanem. Nejprve studoval filosofii a později přesedlal na studium hudby. Žil naprosto běžným životem, založil rodinu a měl dvě děti. Pracoval jako učitel hudby na univerzitě a později jako sbormistr. Jeho manželka však jednoho dne odhalila jeho homosexuální vztah a Applewhite od rodiny odešel.

Nettlesová pocházela z naprosto rozdílných poměrů. Pracovala jako zdravotní sestra a žila s manželem a čtyřmi dětmi. Od dětství se zajímala o astrologii a UFO, ale až do svých 51 let žila normální život s rodinou. Po setkání s Applewhitem se však rozhodla všechno opustit a hledat nový svět.

Mužská část musela podstoupit kastraci

Jejich základním kamenem se stala Bible, do níž zakomponovali prvky astrologie a ufologie. Během sedmdesátých let se jim podařilo oslovit spoustu lidí. Nakonec se odebrali i s narůstajícím počtem členů do izolace do sídla hnutí v Santa Fe v Kalifornii. Zde dodržovali přísný denní řád, drželi různé diety a půsty. Nosili stejné volné oblečení. Pozdější pitva odhalila, že muži byli dokonce kastrováni.

Pravidla pro přijetí byla nekompromisní

Sekta měla velmi přísná pravidla. Aby se mohl stát člověk jejím členem, musel se vzdát veškerého majetku, zpřetrhat všechny vztahy a vést přísně asketický život. Příznivci dokonce nesměli nijak kontaktovat svou rodinu či přátele a museli odejít z práce. „Nečtěte noviny, nesledujte televizi, nevolejte rodičům, nenavštěvujte staré přátele, neberte stopaře. Jiná pravidla byla zase vytvořená, aby eliminovala staré zvyky a identitu: Přestaňte s drogami, změňte si jméno, oholte bradku, zbavte se oblečení a šperků, které vás symbolizují. Žádný sex, žádné přátelství s ostatními lidmi, žádná socializování na lidské úrovni,“ vyjmenovává pravidla sekty sociolog Robert Balch, který se do ní v 70. letech na nějaký čas infiltroval.

Během sebevraždy měli všichni stejné oblečení a peníze na lístek

Posledním a nezbytným krokem přeměny ve vyšší bytost byla sebevražda. Některá média později uváděla, že Applewhite finále své ezoterické kariéry koordinoval s průletem Hale-Boppovy komety kolem Země. Členové sekty prý věřili, že za kometou letí vesmírná loď, která je odveze do světa vyšších bytostí.

A tak se stalo, že se devětatřicet lidí ve věku mezi dvaceti šesti a dvaasedmdesáti lety předávkovali léky, které zapili vodkou, a na hlavu si navlékli igelitové pytle a čekali na smrt. Některým z nich možná další členové sekty pomáhali držet sáčky na hlavě. Umírali postupně a ti, kteří ještě žili, uklízeli po svých chladnoucích druzích.

Všichni byli oblečeni do stejných černobílých teplákových souprav a tenisek Nike, v kapsách měli pětidolarovou bankovku a sedmdesát pět centů na lístek na vesmírný koráb, který měl přiletět.

Plánované sebevraždy, nebo 38 vražd a pouze jedna sebevražda?

Hrůzný nález tolika mrtvých těl tehdy šokoval nejen policisty a pozůstalé obětí, ale celou Ameriku. Tato masová sebevražda plnila televizní obrazovky a titulní stránky novin ještě několik měsíců. Řada pozůstalých se dodnes domnívá, že to, co se 26. března 1997 v San Diegu stalo, nebyla ani transformace ve vyšší bytosti, ani sebevražda. „Stále si myslíme, že to byla jedna sebevražda a 38 vražd,“ vzpomínali v dokumentu o sektě manželé Maederovi, kteří tehdy přišli o svou sedmadvacetiletou dceru Gail.

Zdroje: www.onlymen.cz, www.idnes.cz, enigmaplus.cz