Nově objevená výstavní a uměleckými díly vyzdobená vila byla objevena v podmořském archeologickém nalezišti Baiae nedaleko Pompejí. Nebyla první a pravděpodobně ani poslední podobnou památkou, na kterou tady odborníci na historii nalezli. To, co ale objevili nyní, jim doslova vyrazilo dech.

Obrovská stavba

Co vlastně archeologové pod hladinou Neapolského zálivu našli? Stavba, která se před nimi začala odkrývat, měřila na délku kolem osmdesáti metrů a je zřejmé, že zde byla původně spleť různých místností, zjevně bohatě zdobených. Do dnešních dnů se zachovaly například části mramorové dlažby a také sloupů ze stejného vzácného materiálu. Některé z nich se za dobu, kdy jsou pravděpodobně navždy pohřbeny pod mořem, zhroutily, jiné se stále tyčí k hladině.

Apollónova krása

Náznaky půdorysů jednotlivých místností a jejich možného využití ale nejsou jedinými poklady, které tady lze najít. Archeology ohromují také zachovalé sochy, z nichž jedna například představuje boha Apollóna. K jeho oslavě měli Řekové opravdu pádné důvody. Vždyť podle jejich mytologie měl mít moc nad světlem i sluncem, uzdravováním, ale do jeho “kompetence” spadalo také umění, tanec, lukostřelba, věštění, tanec nebo dokonce i rozum – a ani to stále není všechno. Není tedy divu, že si na jeho zpodobnění dávný umělec dal opravdu záležet.

Las Vegas starého Říma

Jak to vypadalo v Baiae v době, kdy se jeho ulicemi procházeli místní obyvatelé i bohatí Římané, kteří si sem přijeli odpočinout od běžných starostí? Archeologové toto místo přirovnávají k Las Vegas tehdejší doby. Jednoduše řečeno tady vládl ten největší luxus, jaký si lidé mohli dovolit a jaký zvládli vybudovat. Jak by také ne, když tady měl podle všeho svoje nádherné sídlo třeba takový Julius Caesar nebo císař Nero.

Zdroj: Youtube

Výhoda i zkáza

Blízká sopka Vesuv sice mohla být určitým nebezpečím, ale na druhou stranu poskytovala neobyčejnou výhodu v podobě horkých pramenů, které zde vyvěraly ze země a zkušení Římané je umně dokázali využít k výstavbě tak oblíbených lázní. Nakonec se ale sopka přece jen stala ničitelkou tohoto kdysi překrásného města. Stalo se to v 16. století, kdy se vinou seismických otřesů většina města přesunula pod mořskou hladinu. V té době už ale mělo Baiae svoje nejslavnější období dávno za sebou a neslo kruté stopy po dřívějších nájezdech barbarů a muslimů, kteří se nejen toto město snažili v průběhu předchozích staletí dobít.

Právě díky tomu, že se město ocitlo pod mořskou hladinou, mají nyní archeologové možnost objevovat další a další podklady, o které bychom jinak pravděpodobně přišli.

Zdroje: atlasobscura, expertoitaly, chronicle