Zájem o prostudování odlišné kultury a kořenů lidí z černého kontinentu může být základní pohnutkou, proč Ghanu navštívit. Právě o to jde totiž především. Kontrast s prostředím, na které jsme z domoviny zvyklí, je ohromný.

Špína a nepořádek

Můžete být předem připraveni na ledasco, ale stejně vás překvapí, že v západoafrické zemi prakticky neexistují žádná pravidla. Veškeré dění probíhá ve dne v noci na ulicích plných nepořádku, odpadků, špíny a nelegálního prodeje. K tomu přispívají velké sociální rozdíly, nízké platy těch chudých a naopak relativně vysoké ceny čehokoliv.

Tento každodenní pohled, kdy se lidé bez domova povalují v centru hlavního města, bohužel trochu kazí dojem z návštěvy interesantních míst. Těmi mohou být například sídlo prezidenta, pláže či velký zábavní park.

Nezapomenutelná naopak mohou být setkání a komunikace s místními, pro něž jsou běloši jednoduše atrakcí. Tak jako v jiných koutech Afriky jsou považováni za boháče, z nichž chtějí místní po chvíli co nejvíc vytěžit. Dorozumět se s nimi lze anglicky, plus Ghaňané používají asi čtyřicet kmenových jazyků, z nich jsou nejpopulárnější tyto – twi, ga, ewe a hausa.

Velmi silné pivo

Fufu, kenkey, jollof či banku jsou zase názvy místních pokrmů, které jistojistě vyzkouší každý, kdo do země přicestuje. Poslední pochoutku doporučují místní s grilovanou tilápií. Prozradíme, že jde o něco na způsob knedlíků, jen udělaných z kukuřice. Ghaňané se neliší alespoň v tom, co pijí. Kromě vody je to pivo (prý silnější než u nás) a palmové víno.

Nic však není vyloženě levné, jak by si našinci mohli myslet. Za dost peněz málo muziky, říkají ti, kdo Accru a další místa v zemi navštívili (podle některých statistik je cena žití až o čtyřicet procent vyšší než v ČR). Ale například v hotelích se platí fixní cena za pokoj a ubytovateli je jedno, kolik lidí bude v něm. Nutné je však hledat pokoj s klimatizací a v lepším případě i s ledničkou.

Pak už jen zbývá oprostit se od toho špatného, co je k vidění, nenechat se okrást (například od taxikářů), dodržovat základní pravidla a snažit se v Ghaně najít to, co vás do budoucna obohatí. A přiměje uznat, že se doma špatně nemáte!

RADY & TIPY

  • Povinné je očkování proti žluté zimnici, bez něhož vám nevystaví vízum a nepustí do země. Doporučuje se i prevence proti žloutence typu A a B.
  • Všudypřítomní komáři dokážou znepříjemnit den, proto je nutné mít dostatek repelentu a i v horkém večerním počasí se nebát vytáhnout dlouhé rukávy a nohavice.
  • Tak jako v jiných koutech Afriky se doporučuje pít jenom balenou vodu. Místní využívají tu v sáčcích, Evropanovi ale bude bližší varianta lahev.
  • Pakliže máme vybrat jedno odvětví, které symbolizuje zmínku o nefungování pravidel, pak je to doprava. Předpisy pro Ghaňany neexistují, chodci neustále přebíhají mezi jedoucími automobily a skútry atd.