Zajímavých je na amerických parcích mnoho faktů. Jedním z nich může být i to, že každý nabízí něco úplně jiného. Ačkoliv jsou blízko u sebe, nenarazíte na totožné geologické útvary ani flóru.

Všechny do jednoho mají ve svém nitru několik kempů, v nichž je možné nocovat. Ty jsou řešeny tak, aby turista byl v kontaktu s přírodou a ne s ostatními lidmi. Navíc když někdo přijede pozdě večer a opustí místo brzy ráno, neplatí nic.

Na každém takovém místě je navíc připravené sezení s grilem, kde lze strávit příjemný čas, a někde i úložný prostor na jídlo, aby to nechráněné nesežrala zvěř. Udělat si steak na místě, kde se před mnoha lety proháněli indiáni, to je slušný zážitek.

Příjemná je i vzájemná ohleduplnost lidí, kteří si mezi sebou jen tak rádi poklábosí, a také lpění na dodržování pravidel – na silnici i ve zmiňované přírodě. Ti, kteří zvolí půjčení automobilu, ocení nízkou cenu pohonných hmot, takže ani tradiční velká spotřeba amerických vozů nezasáhne peněženky úplně drasticky.

Fotky jednotlivých parků jsou sice úchvatné, nicméně každý, kdo byl přímo na místě, potvrdí, že jejich vypovídající hodnota je sotva třetinová. Tohle prostě musíte vidět na vlastní oči!

ZION

Tak tady to nepůjde bez pořádné obuvi! Národní park Zion je vyhlášený množstvím skal a kaňonů. Domov v něm ale má na tři sta druhů ptáků, osm desítek savců, tři desítky plazů a další zvěř. Při procházkách po parku narazíte nejpravděpodobněji na jeleny, veverky a ještěrky.

JOSHUA TREE

Nedaleko hranic s Mexikem se nachází park pojmenovaný podle stromu, který je pro něj charakteristický – joshua tree je juka krátkolistá. Vidět byste měli přehradu Barker Dam nebo vyhlídku Keys View, hojně vyhledávanou pro možnost monitorování západu slunce.

ANTELOPE CANYON

Fotografie z Antelope Canyonu si v počítačích budete přehrávat asi pořád dokola. Je to totiž barevnost a jakási hra světel, co ho dělá jedinečným a nezapomenutelným. Indiánský průvodce vždy navíc ochotně každého vyfotografuje. O kvalitu snímku strach mít nemusíte – zná ideální nastavení a ovládání snad každého fotoaparátu na světě.

HORSESHOE BAND

Nedaleko slavného Grand Canyonu je místo, kterému se říká perla Ameriky. Konkrétně jde o oblouk řeky Colorado v parku Horseshoe Band vytvořený samovolně přírodou, jehož jedinečnost dokládá už fotografie. Ve skutečnosti jde o pohled mnohem úchvatnější.

DEATH VALLEY

Název Údolí smrti není tím, co naláká každého turistu zrovna sem. Jinak jde o nejsušší park, kde je málo zeleně a například Badwater Basin coby zdejší nejznámější místo. S nadmořskou výškou 86 metrů pod úrovní moře je nejníže položeným v celé Severní Americe.