Otravný, tichý, zákeřný – to je parazit

Nenajde se asi člověk, na kterém by se alespoň jednou v životě nějaký ten parazit nepřiživil. Jeden, sice velmi otravný a nepříjemný, ale v uvozovkách neškodný, je veš dětská. I blecha zdánlivě neškodí. Její kousnutí „jen“ svědí, ale může také přenášet infekční onemocnění, třeba lymskou boreliózu nebo mozkovou encefalitidu, stejně jako další parazit klíště. Paraziti, kterých jsme si vědomi, jsou třeba roup dětský nebo škrkavka či zákožka svrabová. Proti nim je možné se bránit, pokud dodržujeme určitá hygienická pravidla. Ti nejzákeřnější paraziti jsou neviditelní. Najdou v nás hostitele, aniž bychom to věděli. Škodí velmi pomalu, aby mohli parazitovat co nejdéle. Způsobují nemoci a problémy, které se můžou objevit až za několik let. Je však jeden parazit – dravec, který se ze svého hostitele snaží vycucat co nejvíc a co nejrychleji. Napadá mozek a způsobuje smrt – améba.

Smrtící améba

Améba druhu Naegleria fowleri je jednobuněčný parazit, hovorově se mu říká požírač mozku. Daří se mu v teplých sladkých vodách, v řekách, jezerech, teplých pramenech a bazénech. Běžně se živí bakteriemi, ale může infikovat i člověka. Do těla mu pronikne obvykle nosem. Dál putuje skrz sliznici a podél čichového nervu až se dostane do mozku. Tam způsobuje lýzu, což je rozklad a smrt buněk. Nemoc zvanou primární amébová meningoencefalitida. Jejími příznaky jsou bolesti hlavy, horečka, nevolnost, rozmazané vidění, ztráta chuti k jídlu, někdy i halucinace. Postižený během několika málo dnů upadá do bezvědomí a umírá. Nemoc není přenosná a nehrozí nákaza požitím nakažené vody. Pokud je nemoc rozeznána včas, dá se dnes léčit.

Parazit se usídlil na Ústecku

Onemocnění způsobené tímto parazitem je velmi vzácné. Až dosud bylo na celém světě zaznamenáno asi dvě stě případů. Čtyři nakažení přežili (1978, 2003, dva v roce 2013). Nejvíc jednotlivých případů bylo zaznamenáno v USA (132, naposledy v roce 2021), dále v Austrálii, Pákistánu Mexiku. Z evropských zemí pak ve Francii, Belgii, Velké Británii. Za největší (a jedinou) „epidemii“, ač to slovo po zkušenostech s covidem zní poněkud, no legračně, se považuje „ústecká“. V průběhu let 1962 až 1965 zemřelo „záhadně“ na zánět mozku a mozkových blan 16 lidí. Nejmladší oběti bylo osm, nejstarší pětadvacet. Jediné, co je spojovalo, byl krytý plavecký bazén v Ústí nad Labem zvaný Vrbeckého lázně. Případem se zabývali čeští bakteriologové i hygienici a příčinu našli – améba. Lázně prošly několikaměsíční údržbou, přesto se onemocnění s následným úmrtí opět objevilo. Čištěnou vodu z Labe nahradila voda z vodovodu. A zase další dva mrtví. Poté se lázně zavřely a další případ se už na Ústecku neobjevil. Tato událost, ač smutná, upoutala pozornost vědců z celého světa a podnítila výzkum léčby onemocnění, které způsobuje.

Zdroje: zoom.iprima.cz, www.lekarna.cz, vesmir.cz, en.wikipedia.org