Už děti na základních školách se učí, že Rusko je největší stát světa. A tak všem dozajista rychle dojde, že Kamčatka – poloostrov ležící v nejvýchodnější části Sibiře – je od České republiky opravdu na humny vzdálený. Přesněji řečeno Prahu od letiště v centrálním městě Petropavlovsk-Kamčatskij dělí více než osm tisíc kilometrů...

Tato mrazivá oblast Dálného východu se v říjnu pomalu zahaluje zimním hávem. Díky tomu, že Kamčatku ze západu omývá Ochotské moře a z východu Tichý oceán, je zdejší podnebí velmi studené. Každou zimu napadne tak extrémní množství sněhu, že poloostrov je při pohledu z vesmíru v létě zelený a v zimě celý bílý! Pak není divu, že v kombinaci s teplotami až minus 60 °C tu velmi dobře vznikají ledovce.

Až 120 km po vlastních

Zájezdy organizuje několik českých CK a vzhledem k divokému prostředí je to v tomto případě jednoznačně jistější varianta, jak si zdejší dobrodružství vychutnat naplno, bez zbytečných rizik a strachování třeba i o holý život!

Poloostrov Kamčatka má rozlohu 370 tisíc km2, je tedy pětkrát větší než celé Česko. Další porovnání je pak ještě zajímavější. Zatímco na území našich třech zemí žije podle posledního sčítání asi deset a půl milionu lidí, na Kamčatce jich pobývá 26x míň. Jen lehce přes 400 tisíc odvážlivců. Jinak řečeno, mimo turistickou skupinu tu na živáčka téměř jistě nenarazíte.

Až mrazivé liduprázdno na tak obrovské ploše ve světě prakticky nemá obdobu. Právě absence člověka a jeho působení na zdejší krajinu činí Kamčatku tak jedinečnou. Během daných okruhů je na dobrodruhy připraveno až 120 km pěších treků, denní chleba představuje také spaní v přírodních podmínkách pouze pod stanem...

Sopky, medvědi a pitná voda

Setkání s přírodou a obdivování zemské síly je v tomto vzdáleném koutu Ruské federace skutečně intenzivní. Většinu poloostrova tvoří vulkány, kterých tu geologové napočítali na 160, z čehož 29 sopek je stále činných. Titul nejvyšší zaslouží Ključevskaja (4750 metrů), nejaktivnější je Kronocká sopka a za zmínku rozhodně také stojí, že Kamčatka je jediným místem na euroasijském superkontinentu, kde lze obdivovat gejzíry.

Vaši duši na jednom z nejstudenějších koutů země ale nezahřejí jen tyto brány do nitra země – v nabídce expedice může být také sestup do aktivního vulkánu! To setkání se skutečnou divočinou působí na člověka jako silný spouštěč emocí... Kdo se odváží až sem, bude odměněn koupáním v horkých pramenech i v ledovém oceánu. Je libo pozorovat v přírodním prostředí medvědy, tuleně nebo lososy? Ty poslední budete také chytat a odměnou za úspěšné rybaření pak bude lahodná večeře!

Ještě mnohem víc zažijí dobrodruzi při prodírání se přímořskou džunglí, přes všechny strmé kopce a údolí anebo při neotřelé plavbě lodí po hladině Tichého oceánu či veletoku Amur! Vodu na Kamčatce turisté opravdu řešit nemusejí, v průzračných potocích a říčkách jí je dost pro všechny. A tak jedinou vaší starostí bude, jak fotoaparátem zachytit všechnu tu nepopsatelnou krásu.

Nejkrásnější na světě?

Možná se budete trochu divit, ale ano, je to tak... I sopky mezi sebou navzájem mohou soupeřit o tu vůbec nejkrásnější. Ne tedy vědomě, ale cestovatelé a odborné časopisy podobné žebříčky čas od času sestavují. Aspirantem na nejoslnivější vulkán na světě je Kronocká sopka, která je s výškou 3528 metrů dominantou oblasti mezi Kronockým jezerem a Tichým oceánem. Oslavovaná je pro svůj symetrický kuželový tvar a svahy brázděné pravidelnými, 200 metrů hlubokými údolími.