Když jsme si jako děti představovali „město budoucnosti“, většinou se jednalo o krásné prosklené stavby tyčící se až k nebesům, světla, mosty, výtahy, kybernetické zázraky. Jakýsi Matrix, futuristické město budoucnosti.

Na Měsíc? Ale kdy?

Kromě představy o tom, jak bude vypadat prostor, v němž budou žít příští generace, se stejně intenzivně zabýváme objevy. Podaří se vyvinout umělé oči, které pomohou nevidomým: Budou taxíky létat, budou existovat chytré stehy detekující infekce, robotičtí psi a roboti obecně? Zatím stále zní toto všechno jako utopie, ale je možné, že skutečná realita bude na jednu stranu ještě děsivější.

Přesto se prodávají pozemky na Měsíci, lidé navštěvují vesmír daleko snáze, než tomu bylo v historii, a někteří plánují, že by se do vesmíru i přestěhovali.

Například miliardář Elon Musk připouští, že pošle své dítě na Měsíc. Pobývat tam v hotelu by mělo být možné až v roce 2027, takže jsme realizace této myšlenky blíže, než jsme si mysleli.

SpaceX

Space Exploration Technologies Corporation, více známá jako SpaceX, je americká technologická společnost působící v aerokosmickém průmyslu. Založil ji již téměř před dvaceti lety právě Elon Musk a pod její značkou vyvinul raketové nosiče a nosné rakety řady Falcon, Falcon Heavy a kosmické lodě Dragon. Dle vyjádření Elona Muska je cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu. Společnost SpaceX je dlouhodobě zaneprázdněna prací na nové generaci „. . . plně opakovaně použitelných nosných raket, které budou nejsilnějšími, jaké kdy byly vyrobeny, schopné přepravovat lidi na Mars a další destinace ve sluneční soustavě. “ K Marsu postupně Musk přidal i Měsíc.

Jistě, komu by nevadilo být bezpečně mezi hvězdami?

Odklad přistání na Měsíci

Jedná se právě o rakety Falcon, první a jediné rakety orbitální třídy, které jsou schopny odletu na Měsíc. Musk neustále žene svou ideu kupředu a projekt Starship je hojně médii přetřásán, protože generální ředitel Elon Musk se nechal před pár lety slyšet, že by mohl být schopen vypustit novou hvězdnou loď na Měsíc pro NASA dříve, než byl jejich cíl do roku 2024. Nyní je však očekáváno další mírné zpoždění.

Projekt Hvězdná loď byl vybrán pro přistávací modul NASA pro lidské přistání Artemis (HLS) letos v dubnu. Projekt ale narušily dvě situace. Konkurenti SpaceX Blue Origin a Dynetics protestovali proti rozhodnutí NASA vybrat jednoho poskytovatele místo dvou. V pondělí 23. srpna proto řekl správce NASA Bill Nelson SpaceNews, že očekává „další zpoždění“.

Začátkem srpna citovala kancelář generálního inspektora dvacetiměsíční zpoždění i při vývoji kosmického obleku Artemis.

Správce NASA Nelson na otázku, zda je návštěva člověka na Měsíci v roce 2024 zcela odsunuta, odpověděl takto: „Na vaši otázku nemohu odpovědět, zda ano nebo ne. Nevím. Vývoj skafandru se zpozdil, řešíme i jiná zákonná postavení.“

I hvězdná loď je stále prototypem a dosud neodletěla na žádnou orbitální misi. Mezi další překážky termínu 2024 patří i financování Kongresu a probíhající pandemie koronaviru. Ale Elon Musk si hlavu nedělá a ohledně dřívějšího dokončení Starship vypadá stále pozitivně ohledně.

Elon Musk má v současné době sedm dětí, je proto velice pravděpodobné, že plánuje některé z nich na Měsíc vyslat.

Jak by vypadala třeba dovolená na Měsíci?

Přestože je Měsíc v průměru neuvěřitelných 384 400 km od Země, například odeslání fotografií z dovolené domů rodině a přátelům by trvalo o něco více než sekundu.

Pokud jde o rekreační aktivity, gravitace měsíce je na jedné šestině Země. Takže by lunární sporty byly velkou výzvou. Lunární kolonizátor by mohl vyskočit a hodit míč šestkrát výše i dále než na Zemi. A co je vtipné, že vzdálenost mezi brankovými tyčemi na americkém lunárním fotbalovém hřišti by musela být zhruba 549 metrů, na rozdíl od 91 m na Zemi.

Čeho by se naopak lunární sportovci obávat nemuseli, je kontrola předpovědi počasí. Měsíc totiž díky své velmi řídké atmosféře počasí nemá. Každý den je slunečno bez možnosti deště! Jediné, na co bychom si museli dávat pozor, je takzvané vesmírné počasí, které zahrnuje částice meteorů, které mohou být velké jako golfové míčky, a vysoce energetické částice ze slunečních erupcí. A pak na měsíční otřesy. Seismometry ponechané na měsíčním povrchu během Apolla ukazují, že měsíc je stále seizmicky aktivní, a dokonce má vzácná, hodinová zemětřesení měřící až 5,5 stupně Richterovy stupnice. Tato zemětřesení by byla dostatečně silná, aby způsobila strukturální poškození budov.

Zdroje:

www.space.com, cs.wikipedia.org, filmdaily.co