V historii lidstva se často setkáváme se zvláštními příběhy a praktikami, nad kterými dnes už zůstává jen rozum stát. V minulosti nebylo nic podivného, když se lidé například kvůli přízni bohů uchylovali ke krvavým rituálům, během nichž stínali svým obětem hlavy. Pokud se ale nejednalo o víru, šlo o zdraví. Kvůli blahodárným účinkům docházelo v období raného novověku k pojídání mumifikovaných těl! Opravdu mohlo něco takového fungovat?

Proč lidé pojídali mumie?

Nejstarší známé egyptské mumie pocházejí z doby kolem roku 3600 př. n. l. Již tehdy byl uplatňován jistý postup balzamování. V první fázi bylo nutné odstranit mozek nosními dírkami pomocí kovového háčku. Po odstranění mozku vstříkli balzamovači do dutiny lebeční směs pryskyřice z jehličnanů, včelího vosku, rostlinných olejů a někdy také bitumenu. A právě bitumen byl hlavní příčinou, proč se lidé o několik tisíc let později, konkrétně v šestnáctém století, rozhodli k pojídání dávných mumií.

Ze stavebnictví rovnou do zdravotnictví

Bitumen neboli živice je černá lepkavá hmota, kterou v dnešní době využíváme především jako asfalt. Kdysi se však mělo jednat o léčivou látku. Bitumen vzbuzoval pozornost mnoha dávných lékárníků a medicínských vědců, kteří měli černou hmotu používat pro stabilizaci zlomených kostí, k léčbě úplavice, chronického kašle, sražení krve nebo bolavých zubů.

Nejcennější částí těla byla hlava

Jelikož se bitumen stával stále vyhledávanějším lékem, jeho zásoby se tenčily, a tak šarlatáni a vykradači hrobů přišli s nápadem využít mumifikovaná těla. Ta se tak stala jeho novým zdrojem. Protože se živice používala v dutině lebeční, nejcennější částí mumifikovaného těla byla hlava, jež se v práškové formě stala lékem na bolesti hlavy. Připravovaly se z ní mimo jiné také nejrůznější tinktury.

Místo léčivé mumie ohořelý velbloud

Pokud si myslíte, že se k takovýmto praktikám lidé uchylovali ve vzdálených končinách tohoto světa, jste na omylu! Právě v šestnáctém století se ostatky běžných Egypťanů dostaly také do Evropy. Začali se z nich vyrábět léčiva na nejrůznější choroby. Jak už to tak bývá, objevila se řada podvodů, kdy se obchodníci snažili za egyptské mumie vydávat například ohořelé velbloudí maso!

Zdroje: www.onlymen.cz, www.starovekyegypt.net, www.stoplusjednicka.cz