Objev hrobu

V roce 2015 upozornili mongolští pastevci muzejníky ve městě Chovd na nález starého pohřebiště. O rok později archeologové hrob odkryli. Ukázalo se, že se jedná o úplně první nález v Mongolsku, a nejspíš i v celé střední Asii, který poskytnul obrázek o turkickém způsobu pohřbívání, jak uvedl badatel Suchbatar z Chovského muzea. Hrob se nacházel ve výšce 2 803 metrů. Díky nadmořské výšce byly ostatky i předměty velmi zachovalé, a navíc bylo tělo zabaleno do plsti a kvůli konzervaci pokryto hustou dehtovitou látkou. Je zřejmé, že ti, co ženu pohřbili, chtěli, aby její ostatky zůstaly zachovány. Hospodářská zvířata některé části hrobu ožrala, proto byl celý nález vykopán a odvezen do muzea.

Nálezy předmětů

Žena byla pohřbena se svými osobními věcmi, nejspíš s celým svým majetkem. Měla u sebe koženou kabelku a čtvero oblečení, zrcátko a hřeben. Nalezen byl i nůž, který se stále lesknul. Na cestu na onen svět ji pozůstalí dali hliněnou vázu, dřevěnou mísu a železný kotlík. V hrobě byly nalezeny i polštáře, lebka berana a plstěná taška, v ní kozí kosti a ovčí hřbet. Kromě dalších předmětů také souprava na šití. Badatelé proto předpokládají, že žena byla švadlena. Spolu s ní byl pohřben kůň, který byl rovněž pokryt plstí a konzervační látkou, proto jsou i jeho ostatky velmi zachovalé. Pro koně bylo do hrobu uloženo sedlo s kovovými třmeny, které „…by se dalo použít i dnes,“ řekl ředitel Centra kulturního dědictví Mongolska G. Enkhbat a dodal „Tyto nálezy ukazují víru a rituály Turkitů. Jasně vidíme, že kůň byl obětován. Je to klisna stará čtyři až osm let.“

Naprosto ojedinělé a překvapivé

Předměty nalezené v hrobě poskytly etnologům zajímavý pohled na středověký život obyvatel Mongolska. Nejen pro ně, ale i archeology pak byl naprosto ojedinělý a překvapivý její oděv a boty i vyšívaná kabelka, které jsou i z dnešního pohledu velmi moderní. Kvalitně a krásně ušité plstěné boty jsou vysoké až pod kolena, jsou zdobené sponami a podrážka je kožená. Na nártové části jsou prošité jasně červené a černé pruhy, které připomínají sportovní obuv značky Adidas. Díky tomu se po svém objevu dostala na titulní stránky novin a začalo se jí říkat mumie v „adidaskách“. Jak uvedl nejmenovaný módní expert, kterého citoval Siberian Times: „Celkově vypadají dost výstředně, ale stylově – nevadilo by mi nosit je i dnes v chladném počasí. Kvalitní stehy, jasně červené a černé pruhy, jejich délka, no, hned bych si je koupil.“ I kabelka by dnes mohla být žádaným módním doplňkem, uvedl časopis.

Zdroj: Youtube

A turkická moderní švadlenka?

Archeologové si nebyli dlouho jisti stářím nálezu, nakonec ho datovali do 10. století. Ženě bylo v době úmrtí třicet až čtyřicet let a s největší pravděpodobností byla i ona turkického původu. Dále zjistili, že před svou smrtí utrpěla vážné poranění hlavy, které, jak se domnívají, mohlo být příčinou smrti. Neví se, zda je obětí vraždy, útoku nebo jde o nešťastný úraz. Na jejich ostatcích byly nalezeny zbytky kůže a vlasů na hlavě. Ředitel Enkhbat uvedl, že i navzdory noblesnímu vzhledu předmětů nejspíš nepocházela z vyšších vrstev společnosti, ale byla to obyčejná žena. Pokud prostá žena chodila takto krásně oblečená a měla svého koně, pak přinejmenším musela být velmi šikovná a její práce si lidé vážili.

Zdroj: www.dailymail.co.uk, siberiantimes.com