Hrobky skýtají mnohá tajemství, a tak by asi cizí předmět ve staré zapečetěné hrobce z dynastie Ming, která v zemi vládla v letech 1368-1644, nikoho nepřekvapil. Pokud by se ovšem nejednalo o hodinky, jež se začaly vyrábět až v 18. století! Taky vám tady něco nesedí?

Na nález, který vyvolal pořádný rozruch, přišli archeologové v roce 2008. Když čistili hrob, na zem spadl předmět, jenž je všechny překvapil. „Když jsme čistili hrob, odpadl kus kamene a ozval se kovový zvuk,“ uvedl bývalý kurátor Muzea autonomní oblasti Kuang-si. „Zvedli jsme ho a viděli jsme, že je to kroužek. Když jsme ho očistili od hlíny, byli jsme v šoku – byly to moderní hodinky ve tvaru prstenu.“ Šlo o zlatý kroužek s ciferníkem, jehož čas ukazoval 10:06.

Tento typ hodinek nebyl v Číně tehdy vůbec znám

Hodinky ve tvaru prstenu byly v Evropě velmi populární na konci 18. století. Nicméně jedny z prvních vlastnila například anglická královna Alžběta I., která si je nechala vyrobit na zakázku už v roce 1588! Ovšem v Číně za dynastie Ming známé nebyly. Dalším zarážejícím faktem je, že na zadní straně hodinek byl nápis Swiss Made, což je relativně moderní ochranná známka švýcarských výrobků. Švýcarská federace totiž vznikla v roce 1848, tedy dlouho po zániku dynastie Ming. Jak se tedy hodinky do hrobky dostaly?

V mystiku rázem začali věřit i ti největší skeptikové

Teorií, jak se hodinky dostaly do hrobu, je několik. Je možné, že hrobka nebyla tak dokonale zapečetěna, jak uvádějí čínské úřady. To by znamenalo, že se hodinky dostaly do hrobu kvůli hlodavcům. Úřady tuhle variantu ale kategoricky popírají a zdůrazňují, že celá hrobka byla neporušená a všechny artefakty, které se v ní ukrývaly, byly v původním stavu. Nejvíce kontroverzní teorie hovoří o cestování v čase, tedy že někdo přicestoval z budoucnosti do minulosti a ve starobylé lokalitě upustil na zem moderní prsten s hodinkami. Zní to zajímavě, ale dá se to těžko dokázat.

Pravda, nebo lež?

Na celé věci zaráží i to, že o nalezeném předmětu bylo dosud zveřejněno jen velmi málo informací. Není známo, zda šlo o funkční mechanismus, nebo jen o napodobeninu. A nejsou k dispozici ani další okolnosti nálezu, třeba kde přesně byl hrob vykopán, kdo ho objevil a podobně. To samozřejmě vede k oprávněným pochybnostem a podezření, že jde zkrátka jen o hoax, ačkoliv o nálezu jako o senzaci referovaly před sedmi lety mnohá média. Ovšem pak se nad případem uzavřela voda a nikdo tuto záhadu od té doby neobjasnil.

Zdroje: procproto.cz, www.menworld.cz, enigmaplus.cz