Mrtvé moře skutečně není mořem v pravém slova smyslu, ale i když jde o rozlehlou vodní hladinu, stále se jedná “jen” o jezero na hranicích Jordánska a Izraele. Svojí délkou přes jedenapadesát a šířkou větší než osmnáct kilometrů jej ale rozhodně na mapě ani v krajině nikdo nepřehlédne. Ke všem svým zvláštnostem si může připočítat také fakt, že jde o nejnížeji umístěné místo na celém světě, samozřejmě vzhledem k hladině moře. Na pláž k Mrtvému moři musíme sestoupat do “podmořské hloubky” 430 metrů.

Mrtvé, tedy bez života

Proč se vlastně Mrtvé moře jmenuje právě takto? Jednoduše proto, že v jeho vodách prakticky nenajdeme život, tedy kromě těch nejodolnějších bakterií. Na vině je tak silná koncentrace soli, kterou nejsou živé organismy ve většině schopné přijmout. Jen pro srovnání například se Středozemním mořem, kde je život opravdu bohatý, jde v případě Mrtvého moře o desetinásobnou koncentraci (místo 3,5 % soli v moři Středozemním ji má tahle “přesolená polévka” celých 34,2 %), což z Mrtvého moře dělá čtvrtou nejslanější vodní plochu na světě. Před ním se umístily jen rybník Don Juan Pond v Antarktidě se 44 %, jezero Lagoon Garabogazköl v Turkmenistánu s 35 % a jezero Assal v Džibutsku se 34,8 %.

Líná voda Mrtvého moře

Od skutečného moře dělí to Mrtvé také skutečnost, že bychom zde marně čekali na příliv nebo odliv, tedy jev, způsobený přitažlivostí Slunce a Měsíce. Příčinou je jednak jeho téměř přesné severo-jižní umístění a protáhlý tvar, ale pak také vysoká slanost a tedy i hustota vody. Jde tedy doslova o líné jezero, které potřebuje k rozpohybování své hladiny mnohem větší impuls, než je tomu v jiných případech. Ke změně výšky hladiny tak dochází jen po deštích nebo naopak v suchých obdobích.

Není to nic pro sebevrahy

Zvláštní hustota vody má ale také některé důležité vlastnosti pro nás, lidi. Přesolená voda je ideální pro neplavce, protože i jim prakticky zajišťuje nepotopitelnost. Cokoliv se dostane pod hladinu, brzy zase vyplave ne její povrch. Proto mohou být známé fotografie lidí, odpočívajících v Mrtvém moři jako na kanapi, dokonce s knihou nebo novinami. Místní strážci bezpečí na pláži ale turisty pro jistotu přece jen upozorňují, že si mohou sami přivodit problémy nebo dokonce i smrt, kdyby při plavání vdechli vodu a mohli by zpanikařit. To je ale vlastně jediný způsob, jak by bylo možné v těchto místech spáchat sebevraždu utopením.

Turisté, nebo pacienti?

Spíš než ke škodě je tak Mrtvé moře svým návštěvníkům k radosti a užitku. Kromě soli totiž obsahuje bezmála třicítku zdraví prospěšných minerálů, které blahodárně působí nejen na pokožku. Slaná voda, která se odpařuje do vzduchu, zlepšuje jeho kvalitu a čistotu, což z těchto míst dělá jedno z území s nejmenší koncentrací alergenů na světě. Proto sem také přijíždějí nejen turisté, ale ve většině také pacienti, kteří doufají, že jim koupel přinese zlepšení exémů, psoriázy, ale také artritidy nebo revmatických onemocnění. To všechno dokáže Mrtvé moře.

Zdroj: Youtube

Důkazy o bohatém životě

I když je tohle jezero skutečně téměř mrtvé z pohledu současného života v jeho vodách, pro archeology jde o oblast, plnou důkazů o dávném životě. V jeho okolí v minulosti žili lidé mnoha kultur a historických civilizací, od starověkých Izraelitů přes Římany až po byzantský národ. Po každém z těchto národů je možné zde najít zajímavé památky, vypovídající o bohaté historii tohoto místa.

Můžeme jen doufat...

Změny, které v posledních desetiletích ovlivňují života na většině naší planety, se bohužel nevyhýbají ani Mrtvému moři. Vědci tak s obavou sledují jeho postupné vysychání a změny v okolní krajině i na samotných jeho březích. Odpařování vody s sebou nese také zvyšování slanosti té, která v Mrtvém moři zbývá a celý systém se tak pomalu, ale celkem jistě mění. Jak bude toto jezero vypadat za několik desítek nebo stovek let? Můžeme jen doufat, že se i příští generace budou moci vyfotografovat, jak klidně leží na jeho hladině a čtou si knihu.

Zdroje: indiatoday, en.eikipedia, elal, arabiaweather