Sossusvlei je obklopena vysokými červenými dunami a nachází se v jižní části pouště Namib v národním parku Namibnaukluft v Nambii. Součástí této pláně jsou i další přírodní památky a turistické atrakce. Název „Sossusvlei“ znamená, v doslovném překladu „Slepá bažina". Tomuto jménu vděčí řece Tsauchab, která pláň naplňuje vodou jen párkrát za deset let.

Písečné duny vděčí za svou krásnou růžovo-oranžovou barvu vysoké koncentraci železa v písku. Nejstarší duny mají více červenou barvu a patří mezi nejvyšší na světě. Nejvyšší z nich se jmenuje "Velký táta" a je vysoká 325 metrů.

Tyto vysoké a stabilnější duny jsou pokryty relativně bohatou vegetací, která roste díky řadě podzemních a během roku mizejících řek. Tyto řeky co 5-10 let zaplavují pánve a vytvářejí močály. Ty jsou označované jako "vlei". Když jsou suché, díky vysoké koncentraci soli vypadají tyto pánve jako pokryté sněhem.

Právě tato rarita je atraktivní pro řadu turistů a fotografů. Ti míří do pánve Deadvlei, která je součástí Sossusvlei. Kdysi to byla oáza plná zeleně s akátovými stromy. Před 900 lety však řeka, která tuto oázu zalévala, změnila směr. V Deadvlei je podnebí tak suché, že se ani stromy nerozložily. Jednoduše je slunce spálilo a nyní se, jako černá torza, smutně dívají k nebi a fungují jako kontrast k lesklému bílému podloží a oranžové duně.

Tyto kontrasty vytváří fotogenické prostředí a díky tomu je to jedno z nejvíce fotografovaných míst v subsaharské Africe. Láká nejen turisty a fotografy, ale také filmové tvůrce. Pláň Sossusvlei a pánev Deadvlei jste tak mohli vidět například v psychologickém thrilleru The Cell z roku 2000, kde má hlavní roli Jennifer Lopez. Ve filmu hraje doktorku, která provozuje zařízení dovolující ji dočasně vstoupit do mysli pacientů v kómatu a vrátit je zpět k vědomí. Právě Sossusvlei a prostředí Deadvlei vystupuje v úvodní scéně s cílem ukázat poušť podvědomé mysli.

https://www.sossusvlei.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sossusvlei