Na mořském dně bez sítí

Mořští pavouci jsou mořští členovci – nohatky. Jsou na planetě už 500 milionů let. Přežili úplně všechno. Vymírání živočichů i rostlinstva i extrémní změny klimatu. Mají nepatrné tenoučké tělíčko. Většina z pavouků jsou vlastně jen výrazně dlouhé nohy, ve čtyřech, pěti nebo dokonce šesti párech. V nich mají trávicí orgány z trubicovitých střev, která se smršťují a posílají tak potravu do celého pavouka. Díky stahům také cirkuluje kyslík, který vstřebávají kůží. Mořští pavouci nechytají kořist do sítí, nemají schopnost spřádat pavučiny. Mají sosák s enzymy pro trávení, na něm dokonce tři až čtyři „zuby“. Svou kořist vysávají. Svými zuby dokážou přeseknout i chapadla mořské sasanky. Samečci mají pár nohou, na které samička naklade vajíčka, ty pak samec oplodní a nosí, dokud se nevylíhnou pavoučci.

Domov mořského dlouhonožce

Mořští pavouci obývají moře a oceány na celém světě. Od těch tropických až po ledové, od mělčin až po hloubky téměř čtyři kilometry. V současné době je známo asi tisíc tři sta druhů. Ty jsou velmi rozmanité, ať jde o barvu či velikost. Nejmenší, téměř neviditelné, měří jen pár mililitrů, milují teplé přílivové tůňky. V ledových hlubokých vodách se naopak daří těm obřím druhů. Mezi ně patří i Colossendeis colossea, kterého spatřila americká expedice.

Zdroj: Youtube

Zkoumali a našli

Oranžového pavouka Colossendeis colossea objevili vědečtí pracovníci agentury Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), když v rámci svých výzkumných programů zkoumali mořské hlubiny u vulkanického souostroví Aleutské ostrovy u Aljašky. Tento pavoučí gigant má rozpětí nohou i přes padesát centimetrů. Lze ho „spatřit“ v hloubce dva kilometry, ale ani tří i více nejsou výjimkou. Svůj životodárný elixír si vysává, stejně jako ostatní pavouci, kteří obývají slané vody, z mořských sasanek, hub, housenek, medúz a dalších bezobratlých živočichů. Tento druh však nepohrdne ani mušlemi. Po mořském dně se pohybuje velmi pomalu, takovým zvláštním, zpomaleným tanečním krokem – jedna noha, druhá noha třetí noha…. Zdá se, jako by stál na místě, nebo se spíš vznášel. Svýma dlouhýma nohama možná děsí, ale na druhou stranu je právě díky nim svým způsobem i roztomilý.

Zdroj: Youtube

Výzkumné programy a projekty vědecké a regulační agentury Národní úřad pro oceán a atmosféru Ministerstva obchodu USA jsou zaměřené na počasí i sledování oceánských a atmosférických podmínek. Agentura zkoumá mořské hlubiny a řídí rybolov. Zabývá se ochranou mořských savců, živočichů, ohrožených druhů a přírodních zdrojů na územích Spojených států.

Zdroje: www.dailymail.co.uk, www.sciencenewsforstudents.org, www.treehugger.com