Monsanto, historická vesnice ve středním Portugalsku, je známá nejen pro svou bohatou historii, ale také pro své neuvěřitelné prostředí. Stojí na vrcholu kopce a je obklopená obrovskými žulovými balvany, z nichž nejtěžší váží až 200 tun. Připojte se k nám na cestě do Monsanta a objevte to, co tento malebný koutek Portugalska skrývá.

Zdroj: Youtube

Příběh za starobylými zdmi

Jedinečné kouzlo této vesnice spočívá v jejím starobylém vzhledu a skalnatém prostředí. V roce 1938 bylo Monsanto zvoleno „nejportugalštějším“ a od té doby si uchovává svůj půvab a autentičnost. Historické „srdce“ vesnice tvoří labyrint úzkých, strmých, dlážděných uliček, které jsou příliš úzké pro auta, ale ideální pro klidné procházky.

Historie Monsanta sahá až do dob templářů, kteří si zde postavili hrad na strategicky výhodném místě. Vesnice byla okupována různými mocnostmi v průběhu staletí, včetně Římanů, Vizigótů a Maurů. Hrad byl postaven ve 12. století a dodnes připomíná bohatou minulost tohoto místa.

Pohostinnost v srdci Monsanto

V Monsantu se setkáte s přátelskými a pohostinnými lidmi, kteří vás přivítají s otevřenou náručí. Můžete se setkat s místními řemeslníky, kteří vyrábějí tradiční keramiku, tkané výrobky a další ručně vyrobené produkty. Obyvatelé této vesnice se vždy spoléhali na svou půdu a mnozí stále provozují zemědělství a chov zvířat. Není neobvyklé vidět pastýře, jak vodí svá stáda úzkými uličkami. Jiní se zase zaměřili na cestovní ruch a proměnili svá obydlí v restaurace nebo hotely.

Marafonové panenky

Jednou z pozoruhodných tradic v Monsanto je výroba a prodej marafonových panenek. Panenky vyrábějí místní ženy. Věří, že tyto panenky vyrobené z dřevěných tyčinek a ustrojené do šatů mají ochranné schopnosti a jsou spojovány s portugalským kultem plodnosti. Většinou se proto dávají pod postel novomanželům. Během festivalu Slavnosti všech křížů, který se koná každý rok v květnu, přinášejí ženy tyto panenky do opuštěného hradu na kopci a modlí se za plodnost.

Monsanto také rádi vyhledávají milovníci outdoorových aktivit. Okolní příroda nabízí skvělé možnosti pro turistiku, horskou cyklistiku a horolezectví. Ti odvážnější si mohou vyzkoušet lezení po žulových skalách a vychutnat si nádherné výhledy z jejich vrcholů.

Místo kde se setkává starověk a moderní doba

Monsanto, fascinující směs starověké tradice a moderního života, nabízí jedinečný zážitek pro každého návštěvníka. Jeho obyvatelé si zachovali svůj tradiční životní styl a zároveň začlenili moderní vymoženosti, to vše v jedinečném prostředí gigantických žulových balvanů. Kouzlo Monsanta nespočívá pouze v jeho jedinečné architektuře a krásné krajině, ale také ve vřelé pohostinnosti jeho lidí.

Zdroje: wetravelportugal.com, www.bbc.com, oladaniela.com