Na počátku 19. století byl lov velryb v Americe velmi výdělečný byznys. V 19. století se olej z vorvaňů prodával za dvojnásobnou cenu než olej z ostatních druhů velryb. Kdekdo chtěl zbohatnout, a tak se pustil do lovu vorvaně. Samotné výpravy, na něž se vydaly stovky lodí, trvaly měsíce nebo dokonce i roky.

Nejžádanější byl tehdy Mocha Dick, jehož rybáři spatřili poprvé zhruba v roce 1810 u ostrova Mocha, jenž leží asi 6 mil od pobřeží Chile. Vorvaň byl netradičně zbarven – jednalo se o částečného albína, měl bíle zbarvenou hlavu a část hřbetu. Tuto velrybu byste ale ve vodě potkat nechtěli… Legendární samec vorvaně obrovského byl opravdu neskutečně obrovský! Co si pod tím představit? Vážil kolem 60 tun, jeho délka dosahovala 25,7 metru a jen samotná spodní čelist měla přes 6 metrů!

Z pohodáře agresorem

Velrybáři se tento úkaz pokusili několikrát ulovit, přičemž ho jen ošklivě zranili. Ve vystrašeném vorvani tak vypěstovali agresivní chování vůči lodím a člunům. Jeho poznávacím znamením se stala přes dva metry dlouhá jizva na přední části hlavy, kterou si zřejmě udělal při nárazu do některé z lodí. Vorvaň unikal dlouhá léta a počet neúspěšných pokusů o jeho ulovení rostl do závratných výšin. Jeho sláva nezadržitelně rostla.

Nejslavnější bitva všech dob

Vůbec nejslavnější bitva mezi ním a velrybáři se stala roku 1842 ve vodách Japonského moře. Mocha Dick zde napadl nákladní loď, jíž nárazem zničil příď. Na scéně se shodou okolností objevily tři velrybářské lodě – americká Yankee, anglická Dudley a skotská Crieff. Námořníci okamžitě vycítili šanci se proslavit, nelenili a vyslali několik člunů obřího vorvaně ulovit. Jednomu z nich se ho podařilo harpunovat, ale to samce jen rozzuřilo. Mocha Dick následně potopil tři čluny, dodělal poškozenou nákladní loď a poškodil loď Crieff. Šlo o nejslavnější vítězství velryby nad svými lovci.

Kdo všechno podlehl?

Ačkoliv se údaje po tak dlouhé době logicky rozcházejí, předpokládá se, že Mocha Dick měl na svědomí 31 zabitých lidí, 14 potopených člunů, jednu nákladní a dvě obchodní lodě. Mimo to měl také velmi vážně poškodit tři velrybářské lodě a několik dalších jen lehce. Nicméně dostupné zdroje uvádějí, že jsou tyto údaje velmi střízlivé. Obětí mělo být údajně mnohem víc!

Jak život Mocha Dicka vyhasl?

Stejně tak jako se přesně neví, co všechno vzal slavný Mocha Dick s sebou pod vodu, ani jeho konec není zcela objasněný. Jelikož se o jeho ulovení snažili rybáři z celého Tichého a Atlantského oceánu, bylo jen otázkou času, kdy se jim to povede. Teorií o jeho smrti je však více, můžete si vybrat, který vám bude nejsympatičtější.

J. N. Reynolds tvrdí, že se tak stalo už roku 1838. Má to ale malou trhlinku, úplně by to vylučovalo, že onu nejslavnější bitvu svedl právě Mocha Dick.

Další možností je, že ho harpunoval wampanoažský indián a velrybář Amos Peter Smalley až roku 1902.

Vůbec nejpravděpodobnější variantou se zdá být, že ho ulovila švédská velrybářská loď u pobřeží Brazílie roku 1859. Podle dobové zprávy šlo o bělavě zabarveného starého vorvaního samce plného jizev, zaseklých harpun a s jedním okem slepým. Nedá se ale samozřejmě vyloučit, že by byl Mocha Dick v 19. století jen jediný svého druhu. Zatím je jediný, o kterém se ví.

Zdroje: www.kabinetkuriozit.eu, nasregion.cz, zoommagazin.iprima.cz, tn.nova.cz