O sochy moai na Velikonočním ostrově v současné době pečuje domorodá komunita, která se stará také o jejich okolí a vlastně i celý ostrov, který je známý hlavně právě díky těmto monolitickým sochám, vytesaným jejich předky z tufu, tedy poměrně snadno opracovatelné horniny. To ale samozřejmě nijak nesnižuje jejich hodnotu. Archeologové navíc nyní mají další důvod k radosti – v únoru 2023 objevili další novou moai, o níž neměli ani tušení. Našli ji v kráteru sopky Rano Raraku. Proč právě tady?

Kamenosochařská dílna v sopce

Již dříve bylo výzkumníkům dobře známo, že právě kráter této vyhaslé sopky byl místem, kde si autoři moai zřídili jakousi hlavní kamenosochařskou dílnu. Právě odtud se na svoji bájnou cestu na další místa ostrova vydaly více než tři stovky těchto podivných a obdivovaných soch. Jak to tehdejší Polynésané zvládli, ukázal před lety český experimentální archeolog Pavel Pavel a celý svět nad jeho vynalézavostí zůstal v úžasu. Vždyť ty největší sochy mohou vážit až osmdesát tun! Rozpohybovat takový kolos tedy chtělo víc rozumu než síly.

Nadšení vědci našli novou sochu

Některé sochy ale, jak se ukazuje, na určené místo nikdy nedoputovaly. Jako třeba ta, kterou nedávno našli chilští archeologové v již zmiňované dávné dílně, tedy přímo uvnitř sopky Rano Raraku. K jejich velkému překvapení odkryly další, doposud neprozkoumanou obrovskou kamennou hlavu. Velikonoční ostrov, známý také jako Rapa Nui, tak má na svém kontě další senzaci, kterou se může před světem chlubit. Jak je možné, že se socha doposud skrývala před zraky veřejnosti i odborníků? Vysvětlení je jednoduché…

Sucho odhalilo poklad

Kráter sopky byl až do nedávna zalit vodou a tvořil lagunu. Od roku 2018 se však její hloubka začala zmenšovat. Nyní laguna vyschla a její dřívější dno odhalilo další tajemství ostrova, vzdáleného přibližně tři a půl tisíce kilometrů od Chille. Více než jeden a půl metru vysokou a velmi dobře zachovanou sochu našli vědci ležet na boku s tváří obrácenou k obloze. Prozatím zůstává na svém místě a o tom, jestli a případně kdy dojde k jejímu vyzvednutí a důkladnému průzkumu, se teprve rozhodne.

Radost přišla po neštěstí

Nález je o to cennější, že v minulém roce ostrov zachvátil rozsáhlý požár a některé z monumentů byly prakticky zničeny, mimo jiné také v okolí Rano Raraku. Celkem je na ostrově rozeseto na tisíc obrovských kamenných hlav, které se tady díky zručnosti původních obyvatel ostrova objevily již ve 13. století. Proč se Polynésané tehdy pustili do takové práce, zůstává dodnes záhadou. Jisté ale je, že už tak cenný ostrov, zapsaný díky svým obdivuhodným sochám na seznamu památek UNESCO, má zase o jednu vědeckou atrakci více.

Zdroje: sciencealert, wikipedia, theguardian