Krásný, apokalyptický

Ostrov Mijakedžima je sám o sobě stratovulkán, tedy kuželovitá vrstevnatá sopka. Je součástí souostroví Izu, které odděluje Filipínské moře od Tichého oceánu. Leží asi 180 kilometrů od Tokia, jeho rozloha je 55 kilometrů čtverečných. Jeho srdcem je velmi pilná sopka Oyama. Jen v minulém století o sobě dala vědět šestkrát. V roce 1940 připravila její láva o život 11 lidí. Nespala dlouho a opět se probrala velkými výbuchy jedovatých plynů v roce 1962. A opět proměnila ostrov v místo duchů a donutila žít obyvatele v plynových maskách. Stejně smrtící výbuch přišel v roce 1983. Své ostrovany ale vyhnala až v roce 2000, kdy po několika otřesech půdy začala opakovaně od června do července chrlit svou „síru“ a další toxické plyny. Do ovzduší poslala během jediného dne 42 000 tun oxidu siřičitého. Ostrov se stal neobyvatelný.

Na ostrov se vrací život

V roce 2000 bylo evakuováno všech 3 600 obyvatel. Houževnatí a tvrdošíjní Japonci si však nedali svůj ostrov vzít a v roce 2005 se jich přes dva tisíce vrátilo do svých domovů ke svému „normálnímu“ životu. A to navzdory tomu, že z hory neustále dochází k úniku jedovatých plynů, které můžou poškodit plíce. Smířili se i s tím, že se jejich Oyama může opět rozlítit. Při její zlobě dochází k nejvyšší koncentraci jedovatých plynů na světě. Od posledního výbuchu se tu vzduch sice „pročistil“, pro obyvatele však platí zákonná povinnost mít plynovou masku neustále při sobě. Hladina jedovatých plynů v ovzduší kolísá, a proto se neustále monitoruje. Jakmile koncentrace oxidu siřičitého stoupne, rozezvučí se varovné signály a všichni si musí masku nasadit. I přesto jsou obyvatelé na svůj ostrov pyšní.

Zdroj: Youtube

Ostrov plynových masek láká turisty

Mijakedžima je navzdory jedovatým výparům oblíbeným místem turistů. Přijíždějí sem z celého Japonska, aby nejen poznali smrtonosný ostrůvek a prohlédli si místa, kde sopka zničila život, ale i jeho krásy. Užívat si můžou horkých pramenů i krásné přírody. Ostrov je významnou ptačí lokalitou. Bez plynových masek tu žije vzácný holub hřivnáč, moudivláček nebo drozd ostrovů Izu. Jedinečné zážitky potápěčům nabízejí korálové útesy, kolem ostrova skotačí delfíni. Stejně jako pro obyvatele i pro návštěvníky platí povinnost s sebou neustále nosit plynové masky. Zakoupit si je můžou už na letišti nebo v kterémkoli obchůdku. A v hotelu jsou v ceně „all inclusive“. Mnozí si je nasadí jako součást turistického zážitku z návštěvy tohoto zvláštního ostrova.

Zdroje: www.indiatimes.com, earthlymission.com, www.atlasobscura.com