Vesmírní poslové

Pokud menší vesmírné těleso zvolí správnou dráhu a rychlost a „šťastně“ proletí atmosférou, pak o sobě dá – už nejčastěji v podobě pouhých úlomků – před dopadem na Zem vědět. Pád doprovází světelné záření od žluté, přes oranžovou a červenou až po modravé a zelenavé odstíny. A také škála zvuků podobných zahřmění, výstřelu, rány z děla nebo jemnějších, jako pískání nebo třeba syčení. Vesmírné horniny, po dopadu nazývané meteority, dopadají na Zem celá tisíciletí a jsou různých velikostí. Skutečně velké můžou bohužel napáchat škody. Ty menší, pokud se neztratí v odlehlých končinách a najdou se, jsou cennými nálezy.

Šťastné přistání

O vzácnou podívanou se meteorit postaral asi tisícovce obyvatel menšího středověkého městečka Winchcombe na jihozápadě Anglie. Stalo se tak pár minut před desátou večer loni v únoru. Ohnivou kouli stačili lidé zachytit na kamery a pak spadla na příjezdovou cestu místního domku. Do své péče si ho bezprostředně poté vzali výzkumní pracovníci. Nestačil se tak „nakazit“ zemským ovzduším a je proto „… jeden z nejčistších meteoritů, které jsou pro analýzu k dispozici,“ řekl pro Live Science výzkumník A. King z Přírodovědného muzea v Londýně a hlavní autor studie. Dodal, že „… nabízí lákavý pohled zpět v čase na původní složení sluneční soustavy.“

Co výzkumníci vyčetli

Pro analýzu minerálů a prvků uvnitř vědci meteorit nejdřív vyleštili, pak zahřáli, a nakonec podrobili rentgenovému záření a laserovým paprskům. Výsledky své studie a analýzy publikovali v listopadu roku 2022 v časopise Science Advances. Zjistili, že je to vzácný typ uhlíkatého chondritu. Je starý 4,6 miliard let a pochází z asteroidu oběžné dráhy Jupitera. Takové meteority mohly sehrát klíčovou roli při vytváření oceánů na Zemi. Jedenáct procent jeho obsahu tvoří voda. V ní je nejen vodík, ale izotop vodíku (deuterium). Jejich poměr je shodný s poměrem vody na Zemi. To velmi jasně naznačuje, že voda z meteoritu a „ta naše“ mají stejný původ. A co víc, byly v něm také nalezeny aminokyseliny, stavební kameny bílkovin a následně života.

Analýza meteoritu Winchcombe poskytla výzkumníků další pohled a vodítko k tomu, jak se na Zemi objevila voda. A jak uvedli, budou na tomto meteoritu dál pracovat a věří, že „…odhalí i další tajemství vzniku naší Sluneční soustavy.

Zdroje: www.livescience.com, news.sky.com/story