Město s číslem 404

Město 404 postavili v roce 1958. Jeho rozloha činila pouhé 4 km2, jejíž součástí byla továrna, policejní stanice, škola a samozřejmě obytná čtvrť. Šlo o největší čínskou jadernou základnu, kde v 90. letech 20. století žilo až 100 000 lidí.

Ačkoliv o tom, co se s městem 404 nakonec stalo a jaký byl jeho konec, neexistují žádné oficiální zprávy, spekuluje se, že v důsledku nedostatečné zdravotní péče, špatného vzdělávacího systému a dalších chybějících struktur se obyvatelstvo, které zde žilo, nakonec muselo přestěhovat. Poslední usedlíci z města odešli v roce 2005.

Jedním z takových byl Li Yang, fotograf a občan třetí generace města. Yang se ve městě 404 narodil v roce 1984 a žil zde dlouhých 19 let. V roce 2003 se přestěhoval do S'-čchuanu, kam odešel za studiem informatiky.

Po konci druhého semestru ho následovala celá jeho rodina. "Tento náhlý odchod vyvolal pocit ztráty," říká Yang, jehož velkou zálibou bylo také studium fotografie. Po několika letech mimo 404 se proto rozhodl vrátit a pozůstatky míst, která si pamatoval a byla dlouho jeho každodenní součástí, vyfotografovat.

Své vzpomínky pak Yang vydal v knize "404 Not Found", která zahrnuje fotografie pořízené v letech 2013 až 2016. Yang navštívil město 404 celkem čtyřikrát a celkem zde pobyl dvanáct dní.

"Chtěl jsem fotografovat scény, které v sobě uchovávaly mé životní zážitky a vzpomínky, jako je mateřská škola, veřejné záchodky a můj domov," uvedl.

Supertajný projekt

Ačkoliv se může zdát, že kromě města duchů nic zajímavého na tomto místě není, není to tak úplně pravda. Město 404 má zajímavou historii.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kdysi bylo součástí rozsáhlé základny jaderných zbraní v Čínské lidové republice. V roce 1955 se předseda Mao Ce-tung po hrozbě jaderného útoku ze strany USA rozhodl, že si pořídí vlastní atomový arzenál. A také tak učinil.

Spojencem byl Čínské lidové republice Sovětský svaz. Ten poskytl plány a prototyp bomby. V rámci spolupráce začala výstavba města s tajemným názvem 404. Šlo o místo, které bylo tak tajné, že ho nikdy nikdo nevyznačil do mapy.

Související články

Ačkoliv se SSSR nakonec od projektu vzdálilo, z důvodu ideologické roztržky, Číňané se nenechali odradit. Zbudovali areál, ve kterém se nacházel vůbec první jaderný reaktor v zemi, který v letech 1966-1984 vyprodukoval odhadem 0,9 tuny plutonia vhodného pro výrobu zbraní.

Součástí města 404 byly také továrny, které zpracovávaly plutoniun a dílny na výrobu jaderných hlavic. Dnes z tohoto supertajného projektu zbylo jen město duchů, které se zrodilo z geopolitických rozporů v období čínských dějin.

www.thethirdpole.net, www.mirror.co.uk, www.wired.com