Začít šetřit na letenku?

Šetřit na letenku a byt v hlavním městě Nüwa nejspíš začne až generace dětí, které nyní přicházejí na svět. Osídlení rudé planety zatím brání doprava a částečně zpočátku ne úplná soběstačnost, to znamená nezávislost na dodávkách potravin z mateřské Země. Bydlení je ale vyřešeno. Zasloužili se o to architekti ze studia ABIBOO, které založil mezinárodně uznávaný architekt Alfredo Munoz, spolu s kolegy ze SONet. To je komunita odborníků z akademického i soukromého sektoru, která se zabývá rozvojem udržitelných lidských sídel na jiných světech, zejména Měsíci a Marsu. Spolupracoval s nimi katalánský astrofyzik Guillem Anglada-Escudé, který stál v roce 2016 v čele týmu, který potvrdil existenci nejbližší potencionálně obyvatelné planety Proxima Centauri b. Říkají, že stavět na Marsu by se mohlo začít už v roce 2054 a první kolonisté by mohli dorazit v roce 2100.

Na prohlídku s průvodcem

Vítejte v hlavním městě Nüwa, kde žije 250 000 „Marťanů“. Je vyhloubeno do 1 000 metrů vysokého skalního útesu Tempe Mensa. Nacházíte se v jedné ze soběstačných makrobudov pro 4 440 lidí. Jsou tu tři typy obytných a pracovních modulů, které lze dle potřeby různě kombinovat. Vypadají jako dlouhé trubky, jejich průměr je 10 metrů, dlouhé jsou 60 metrů. Jsou propojeny sítí tunelů s rychlými výtahy. Zde v útrobách útesu jsme stejně jako obyvatelé chráněni před radiací a meteority. Je zde stálý atmosférický tlak a teplota a zajištěno nepřímé sluneční záření.

Dále si můžeme prohlédnout „zelené kopule“ – ozeleněné plochy, parky, zahrady se zvířaty a vodními plochami, které se nacházejí ve všech modulech. A také jeden experimentální typ, kde se pěstuje vegetace v prostředí marťanské atmosféry.

Zdroj: Youtube

Vše pro spokojený život

Celá infrastruktura je od spodní části útesu až po vrch propojena. Zastavit se můžeme v jedné ze „sky lobbies“ – průhledných hal s výhledem na marťanskou krajinu. Na útesu je rozlehlá pláň Mesa, kde se vyrábějí potraviny a energie. Plodiny se tu pěstují v hydroponních systémech v zemědělských modulech, které jsou obohaceny o CO₂. Člověk v nich dýchat nemůže, jsou proto plně automatizované. Kromě běžných plodin se v soběstačném městě pěstují řasy a produkuje umělé (buněčné) maso. Odpad zpracovávají bakterie.

Na úpatí útesu jsou velké pavilony s průhledným pláštěm, chráněné proti radiaci. Dále pak stavby, kde jsou nemocnice, školy, kulturní, sportovní a nákupní centra. Jsou tu i chovné prostory pro zvířata, hmyz. V umělé hoře, která byla vytvořena z vytěženého materiálu jsou umístěny pomocné energetické systémy, sklady, pro rovery a náklaďáky.

Na stanici můžeme nasednout na vlak a z hlavního města Nüwa vyrazit do jednoho z pěti měst, kde žije 200 000 až 250 000 lidí. Na severním pólu Marsu v dunové oblasti Abalos Undae, kde jsou vrstvy ledu leží město Abalos. V jednom z největším kaňonu v naší sluneční soustavě Valles Marineris se nachází město Marineris. A název hlavního města? Nüwa je jméno bohyně, která podle čínské mytologie dala pusté Zemi život. Stvořila rostliny, živočichy a nakonec i člověka.

Zdroje: www.popularmechanics.com, spacearchitect.org